Intrat ilegal în Coreea de Nord, un cetățean american a acuzat SUA de încălcarea drepturilor omului

Intrat ilegal în Coreea de Nord, un cetățean american a acuzat SUA de încălcarea drepturilor omului

Un american în vârstă de 29 de ani a susținut duminică, într-o conferință de presă desfășurată la Phenian, că a pătruns ilegal în Coreea de Nord, unde nu a fost arestat, și a criticat guvernul SUA, acuzându-l de încălcarea drepturilor omului, transmite EFE.

Într-o conferință de presă organizată de autoritățile nord-coreene, bărbatul s-a identificat drept Arturo Pierre Martínez, din El Paso (Texas) și a declarat că a cerut azil în Venezuela, informează agenția niponă Kyodo. La Washington, guvernul american a confirmat că un cetățean american se află în Coreea de Nord, dar nu a dat mai multe detalii, menționează AFP.

Martínez a susținut că a intrat în Coreea de Nord după ce a trecut de frontiera cu China, traversând râul Yalu, fără să spună însă când anume, și a spus că obiectivul său era să transmită "informații valoroase". Și în acest caz nu este clar ce anume a vrut să spună cu aceasta, comentează Kyodo. Potrivit unui comunicat nord-coreean, citat de AFP, bărbatul ar fi intrat în Coreea de Nord în noiembrie.

Bărbatul, îmbrăcat într-un costum în dungi, alb cu albastru, și purtând cravată, a profitat de apariția sa în fața presei, care a durat cinci minute, pentru a lăuda Coreea de Nord și a critica dur sistemul politic și social al SUA. El a acuzat guvernul american că acționează ca o "grupare mafiotă", jefuind bogățiile altor țări. "Democrația în acea țară (în SUA) este o iluzie", a spus el, citat de CNN. Martinez a mai spus că a fost bine tratat de guvernul nord-coreean și că nu a fost arestat.

Mama lui Martínez a declarat pentru postul american de televiziune CNN că fiul său suferă de sindromul bipolar și că a mai vrut o dată să intre în Coreea de Nord, pe la frontiera cu Coreea de Sud, când încercase să traverseze înot râul Han. Însă atunci a fost prins și trimis în SUA, unde a fost internat într-un spital de psihiatrie, menționează AFP. Ulterior, Martinez a obținut în justiție dreptul de a se externa, dar, în loc să se întoarcă acasă, și-a cumpărat un bilet de avion și-a plecat spre China, a mai povestit mama bărbatului.

Apariția lui Martínez în Coreea de Nord se produce la o lună după ce regimul de la Phenian a decis să-i elibereze pe Kenneth Bae și pe Matthew Todd Miller , ultimii doi cetățeni americani pe care-i mai deținea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski