Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea vor fi sanctificaţi, duminică, de papa Francisc: "E un eveniment pe care Roma nu l-a trăit niciodată în istorie"

Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea vor fi sanctificaţi, duminică, de papa Francisc: "E un eveniment pe care Roma nu l-a trăit niciodată în istorie"

Papa Francisc se pregăteşte să sanctifice doi dintre predecesorii săi, italianul Ioan al XXIII-lea şi polonezul Ioan Paul al II-lea, care simbolizează deschiderea spre lume şi încrederea în a fi catolic, două feţe complementare ale Bisericii catolice, în care el se recunoaşte, potrivit AFP.

În faţa sutelor de mii de credincioşi veniţi din Italia, Polonia şi din alte ţări - şi a altor câteva sute de milioane în faţa televizoarelor şi în cinematografe din 20 de ţări, cu ochelari 3D -, primul papă latino-american din istorie va canoniza, duminică, în piaţa Sf. Petru, doi papi: Giuseppe Angelo Roncalli, cel care a organizat Conciliul Vatican II (1962 - 1965), care a deschis Biserica Catolică spre lume şi spre alte religii, şi Karol Wojtyla, un promotor de tip "globe-trotter" al catolicismului şi care a contribuit la prăbuşirea comunismului.

Prezenţa papei emerit Benedict al XVI-lea, retras la Vatican, este considerată probabilă, dar ea nu a fost confirmată. Joseph Ratzinger a fost foarte activ în Conciliu şi un apropiat al papei polonez.

150 de cardinali, 1.000 de episcopi, 6.000 de preoţi din lumea întreagă vor asista, duminică, la mesa în aer liber, în faţa celebrei bazilici din Vatican. În total, 93 de delegaţii oficiale, printre care 24 şefi de state şi capete încoronate, vor asista la această slujbă care va avea o durată de două ore.

Musulmani, anglicani, ortodocşi, dar puţini protestanţi - ostili cultului catolic al sfinţilor - vor fi acolo, alături de o puternică prezenţă evreiască, venită să îşi exprime recunoştinţa faţă de cei doi papi care au luptat pentru a stopa prejudecăţilor antievreieşti din sânul Bisericii Catolice.

Încă de la mijlocul săptămânii, Oraşul Etern a început să fie asaltat de turişti, veniţi pe jos, cu autocarul, cu automobilul personal, în timp ce chioşcurile de presă au fost aprovizionate cu mii de cărţi poştale cu papi, în special cu Ioan Paul al II-lea şi cu Francisc.

Se vorbeşte despre un număr de pelerini care va ajunge la 800.000 - 1.000.000 în zilele de sâmbătă şi duminică şi de un cost pentru Roma de cel puţin 7 milioane de euro pentru întreaga perioadă pascală.

"Este un eveniment pe care Roma nu l-a trăit niciodată în istorie, canonizarea a doi papi în prezenţa altor doi suverani pontifi vii", a spus, miercuri, monseniorul Liberio Andreatta, directorul Agenţiei vaticane de organizare a pelerinajelor (ORP).

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?