Islanda: Cod roşu de alertă pentru zboruri după o erupţie a vulcanului Bardarbunga

Islanda: Cod roşu de alertă pentru zboruri după o erupţie a vulcanului Bardarbunga

„În prezent, are loc o erupţie sub gheaţă. Totuşi, probabil această erupţie este de mici proporţii, deoarece nu a putut topi gheaţa”, a declarat Theodor Hervasson, directorul executiv al departamentului de alerte şi previziuni din cadrul IMO.

Un punct de vedere a fost făcut public şi de poliţia islandeză: „Această erupţie este considerată drept un eveniment minor”, au precizat autorităţile din statul nordic într-un unui comunicat.

Vulcanul în cauză, Bardarbunga, este localizat sub gheţarul Vatnajokull, în sud-vestul ţării. Îngrijorările au venit în urma mişcărilor seismice intense înregistrate la vulcanul islandez menţionat din ultimele zile.

Zilele trecute, trei sute de oameni au fost evacuaţi, în condiţiile în care vulcanul a provocat nu mai puţin de două mii şase sute de cutremure, unele cu o intensitate de 4,5 de grade pe Richter.Drumurile către această zonă au fost închise.

Oamenii de ştiinţă se tem că traficul aerian din nordul Europei va fi dat peste cap, lucru s-a întâmplat şi în 2010. În urmă cu patru ani un nor de cenuşă provocat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull a determinat închiderea în mare parte a spaţiului aerian european timp de o săptămână.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?