Italia are o nouă lege electorală ce ar putea pune capăt deceniilor de instabilitate politică

Italia are o nouă lege electorală ce ar putea pune capăt deceniilor de instabilitate politică

Parlamentul italian a aprobat luni o nouă lege electorală menită să aducă stabilitate politică într-o țară renumită de zeci de ani prin schimbările frecvente de guverne și prin diversele coaliții, relatează AFP. Conform actului normativ, partidul plasat pe primul loc în alegerile legislative va avea automat o majoritate de 54% în Camera Deputaților, respectiv 340 de mandate din 630, cu condiția ca această formațiune să obțină cel puțin 40% din voturi. Dacă niciun partid nu trece de acest prag, se va desfășura un al doilea tur de scrutin la care vor participa numai partidele clasate pe primele două locuri în primul tur.

Reforma electorală este susținută de premierul Matteo Renzi, în schimb o parte a opoziției și chiar reprezentanți din Partidul Democrat (PD) condus de acesta au criticat-o vehement, considerând că este vorba de o derivă anti-democratică.

Astfel, Pippo Civati, unul dintre liderii minorității anti-Renzi din interiorul PD, a apreciat în fața legislativului că legea va conduce la guvernarea unui singur om.

Actualul șef al guvernul a încercat să tempereze criticile, afirmând că 'noua lege electorală are un element de mare claritate, peste cinci ani urmând să se vadă cine a câștigat și cine guvernează', el argumentând de asemenea că această 'stabilitate politică este o condiție prealabilă a dezvoltării economice'.

În ceea ce privește pragul electoral pentru intrarea în parlament, acesta a fost fixat în noua lege la 3%, astfel că partidele mici au șanse mai mari să fie reprezentate în legislativ, dar nu vor mai avea posibilitatea să pună în pericol stabilitatea guvernamentală. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Două femei, una frumoasă, una...

3 Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre / Ce spune raportul …

4 De citit! / Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina

5 Ioana Băsescu, cu un picior în pușcărie! / „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”