Japonia a UCIS 251 de BALENE în Antarctica, înaintea interdicţiei impuse de Haga

Japonia a UCIS 251 de BALENE în Antarctica, înaintea interdicţiei impuse de Haga

Măcelul balenelor / FOTO: mit.edu

Aceste date, dezvăluite marţi de către Agenţia japoneză pentru Pescuit, sunt superioare bilanţului de 103 de cetacee ucise în campania precedentă, dar inferioare faţă de obiectivul de aproximativ 935 de balene pentru perioada 3 ianuarie-13 martie.

Obligată de CIJ, cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU, Japonia a anunţat la 3 aprilie că va renunţa, pentru prima dată după 27 de ani, la viitoarea sa campanie de vânătoare de balene în Antarctica, care ar fi urmat să aibă loc iarna viitoare timp de două-trei luni.

"Însă preconizăm să continuăm programul de cercetare în alt loc, conform planului", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Agenţiei.

CIJ a dat dreptate Australiei, care a chemat Japonia în faţa Curţii în 2010, argumentând că Japonia deturnează un moratoriu al Comisiei internaţionale pentru balene (CBI) datând din 1986 şi care autorizează vânătoarea de balene exclusiv în copuri ştiinţifice. CIJ a apreciat că Japonia ascunde o activitate comercială în spatele unui program de cercetare ştiinţifică.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”