Japonia critică prezența secretarului general al ONU la parada militară din China

Japonia critică prezența secretarului general al ONU la parada militară din China

Japonia și-a exprimat preocuparea luni în legătură cu vizita secretarului general al ONU Ban Ki Moon în China, în această săptămână, pentru a asista la parada militară ce marchează 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează DPA.

Ban 'nu ar trebui să se axeze în mod inutil pe un anumit moment din trecut', a declarat secretarul șef al cabinetului nipon Yoshihide Suga. 'Națiunile Unite ar trebui să aibă o poziție neutră', a apreciat el.

Secretarul general al ONU, fost ministru de externe sud-coreean, urmează să asiste la ceremonia ce va avea loc joi și pe care Beijingul o numește 'Ziua Victoriei Războiului de Rezistență al Poporului Chinez împotriva Agresiunii Japoneze'.

Aproximativ 1.000 de militari străini din 17 țări vor participa la paradă și 30 de șefi de stat vor fi de asemenea prezenți, între care președintele rus Vladimir Putin și omologul sud-coreean Park Geun-hye. Premierul japonez Shinzo Abe a refuzat invitația de a asista la eveniment, la fel cum au făcut-o și alți lideri occidentali.

'Secretarul general al ONU consideră că este important să existe o reflecție asupra trecutului, să tragem învățăminte din lecțiile primite și să ne gândim cum putem merge înainte către un viitor mai luminos bazat pe aceste lecții', se arată într-o declarație a biroului secretarului general al ONU citată de Kyodo. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...