Japonia şi Coreea de Nord organizează primele discuţii la nivel înalt de mai bine de un an

Japonia şi Coreea de Nord organizează primele discuţii la nivel înalt de mai bine de un an

Japonia şi Coreea de Nord nu au întreţinut relaţii diplomatice, provocările Phenianului determinând oficialii niponi să păstreze o atitudine ostilă, însă au căzut de acord să reia negocierile după o întâlnire neoficială a miniştrilor de Externe japonez şi nord-coreean, la începutul acestei luni în oraşul chinez Shenyang, relatează Associated Press.

Astfel, ambasadorul Coreei de Nord la Beijing, Song Il Ho, s-a întâlnit cu membrii delegaţiei nipone, conduse de Junichi Ihara, responsabil cu relaţiile externe din Asia şi Oceania.

Coreea de Nord a admis în  că agenţii din serviciul de informaţii al ţării au răpit mai mulţi japonezi în deceniul 1970-1980. Cinci dintre ei au primit ulterior permisiunea de a se reîntoarce în ţara natală, însă restul ostaticilor ar fi murit ori nu au fost niciodată răpiţi, susţin oficialii nord-coreeni.

Noi provocări ale Phenianului

Tot duminică, Phenianul şi-a arătat încă o dată furia din cauza exerciţiilor militare comune ale Statelor Unite ale Americii şi Coreei de Sud, fără să omită criticile ONU.

„Nu excludem o nouă formă de test nuclear pentru consolidarea disuasiunii nucleare”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul agenţiei oficiale KCNA. „Este inacceptabil ca testele noastre defensive de rachete să fie condamnate de Consiliul de Securitate al ONU (...) dar acesta să ignore exerciţiile de război nuclear efectuate de Statele Unite şi care au provocat acţiunea noastră”, a mai spus ministerul la sfârşitul săptămânii.

Tirul de rachete balistice cu rază medie de acţiune efectuat în această săptămână de Phenian au rol de „autoapărare” faţă de manevrele comune anuale desfăşurate de Seul şi Washington de peste o lună, a adăugat ministerul nord-coreean. „Dacă Statele Unite văd din nou o problemă în aceasta calificându-le drept provocări, am pregătit alte măsuri pe care inamicii noştri abia dacă şi le vor imagina”, a precizat el.

Încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU ce sancţionează programul său nuclear, regimul nord-coreean a lansat două rachete în primele ore ale zilei de miercuri, ca reacţie la la summitul de la Haga între Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite. 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

2 Așa o fi?

3 Dezvăluiri despre „statul” din spatele statului... / Ăsta e fostul șef al cancelariei lui Ponta

4 Da, cea din brațele lui Neymar este Vlăduța Lupău...

5 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune