Jean-Claude Juncker este departe de a întruni numărul de femei cerut de socialişti pentru posturile de comisari CE

Preşedintele noii Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, este preocupat de refuzul statelor membre de a desemna femei pentru a face parte din echipa sa şi se teme de respingerea Parlamentului European în cadrul votului de învestitură prevăzut pentru octombrie.

Jean-Claude Juncker (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Termenul impus pentru candidaturi expiră la 31 iulie şi o singură femeie a fost desemnată oficial până în prezent de către Guvernul ţării sale, respectiv Vera Jourova, ministrul ceh pentru Dezvoltare Locală.

Alte două ţări urmează să îşi anunţe decizia de reconfirmare a comisarilor în exerciţiu: Bulgaria cu Kristalina Gheorghieva şi Suedia cu Cecilia Malmström, au precizat serviciile sale.

Jean-Claude Juncker contează pe alte două candidate femei dar identitatea lor nu a fost dezvăluită.

Comisia în exerciţiu numără nouă femei din cei 28 de comisari. Preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a avertizat că dacă noua Comisie va avea mai puţine femei decât în prezent nu va obţine majoritatea cerută pentru învestitură. În acest caz, Jean-Claude Juncker ar fi constrâns să îşi modifice echipa.

El mizează pe şase ţări care încă nu şi-au anunţat candidatul: Italia, Belgia, Olanda, Portugalia, Slovenia şi România, au explicat serviciile sale.

Şeful Guvernului italian Matteo Renzi a propus candidatura ministrului său de Externe Federica Mogherini pentru a-i succeda britanicei Catherine Ashton în postul de şef al diplomaţiei europene, dar ea a fost refuzată la ultimul summit european. În prezent, el intenţionează să prezinte candidatura lui Massimo D'Alema, fost preşedinte al Consiliului şi fost ministru de Externe, potrivit unor surse europene.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Curvăsăria îngroapă România! Fosta „chinezului” din Guvernul PSD, dată afară din directoratul Transelectrica d…

3 Digi24 / Propunerile controversate de pe lista lui Orban. Cum arată ultima variantă a Guvernului

4 Bursa zvonurilor / Care sunt miniștrii care ar putea face parte din Guvernul Orban. Sighiartău, dat la o parte

5 Așa arată soția premierului desemnat

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut