Jens Stoltenberg: NATO a interceptat avioane ruse de peste 400 de ori în acest an

Jens Stoltenberg: NATO a interceptat avioane ruse de peste 400 de ori în acest an

Avioanele forțelor NATO au interceptat avioane ruse de peste 400 de ori în acest an în apropierea spațiului aerian al statelor aliate, în creștere cu 50% față de anul 2013, a declarat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit DPA.

''În Marea Baltică, în Marea Norvegiei, în Marea Neagră, în spațiul aerian din jurul NATO, am constatat o intensificare a activității aeriene militare ruse. Este o trăsătură care ne reamintește de modul în care ei (rușii) au desfășurat acest tip de activitate aeriană militară în timpul Războiului Rece'', a spus Stoltenberg, în timpul unei vizite în Estonia.

''Nu elaborează planuri de zbor și nu comunică cu controlul traficului aerian civil. Zborurile sunt nejustificate și ele reprezintă un risc pentru traficul aerian normal'', a subliniat Stoltenberg.

Majoritatea acestor zboruri au loc în spațiul aerian internațional, existând doar un număr limitat de violări ale spațiului aerian al NATO, a spus secretarul general al organizației, care a precizat că la rândul său Alianța și-a sporit prezența militară, desfășurând de cinci ori mai multe avioane în flancul său estic de la începutul acestui an.

Marți, Stoltenberg a afirmat că NATO a constatat o creștere a prezenței militare la granița ruso-ucraineană și i-a cerut Moscovei să își retragă trupele din zonă.

''Informațiile NATO și din alte surse indică o concentrare militară în interiorul Ucrainei, dar și de partea rusă a graniței. Aceasta este o concentrare militară gravă și cerem Rusiei să își retragă trupele și să contribuie la un acord de pace. Rusia are de optat: ea poate participa la o soluție de pace negociată sau poate continua pe calea care va duce la izolarea sa'', avertizase secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, înaintea unei reuniuni a miniștrilor europeni ai apărării.

Rusia a respins din nou la începutul săptămânii, prin intermediul Ministerului său de Externe, informațiile NATO legate de intrarea unor convoaie militare ruse în estul Ucrainei, pe care le-a calificat drept 'elucubrații', acuzând la rândul său Alianța Nord-Atlantică de provocarea unor 'sentimente antiruse' pentru a justifica prezența sa crescândă la granițele Rusiei.

O declarație similară a fost făcută săptămâna trecută de Ministerul rus al Apărării, după ce generalul Philip Breedlove, șeful Comandamentului european al armatei SUA și comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, a declarat că Alianța Nord-Atlantică a observat intrarea în Ucraina a unor convoaie cu echipamente militare ruse, între care tancuri, artilerie și trupe combatante.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...