John Kerry: Rusia și rebelii pe care aceasta îi susține în Ucraina nu respectă armistițiul

John Kerry: Rusia și rebelii pe care aceasta îi susține în Ucraina nu respectă armistițiul

Moscova și rebelii separatiști proruși din estul Ucrainei încalcă armistițiul pe care s-au angajat să-l respecte, a declarat miercuri secretarul american de stat John Kerry, citat de AFP.

'La ora actuală, nici Rusia și nici forțele pe care ea le susține (...) nu-și respectă angajamentele' conținute în acordul convenit la Minsk pe 12 februarie, a indicat șeful diplomației americane în fața unei comisii a Congresului american, el reafirmând că în aceste condiții Washingtonul ar putea institui noi sancțiuni împotriva Moscovei.

'Am cerut aplicarea completă a acordurilor de la Minsk, în special retragerea tuturor armelor și trupelor străine din estul Ucrainei, preluarea de către Ucraina a controlului deplin asupra frontierei sale internaționale și eliberarea tuturor ostaticilor', a explicat John Kerry, după ce marți seară a acuzat Moscova că minte atunci când susține că nu există trupe și echipamente militare rusești în Ucraina.

'Dacă eșecul (acordului de la Minsk) se confirmă, atunci vor fi consecințe suplimentare ce vor spori presiunea asupra unei economii ruse deja slăbite', a avertizat el în continuare.

Încercând să arate că se conformează acordurilor de la Minsk, separatiștii proruși au invitat miercuri presa să asiste la retragerea a 14 tunuri de calibrul 122 mm de pe linia frontului. În acest timp, autoritățile de la Kiev au declarat că a fost prima zi după intrarea în vigoare a armistițiului, pe 15 februarie, când niciun soldat ucrainean nu a fost ucis. Totuși, armata ucraineană a acuzat marți separatiștii că ceea ce ei prezintă drept o retragere a armamentului greu ar fi de fapt o regrupare a forțelor în vederea unor noi ofensive. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

3 Așa o fi?

4 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

5 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!