Jurnalistul britanic John Cantlie apare într-o nouă înregistrare difuzată de Statul Islamic

Jurnalistul britanic John Cantlie apare într-o nouă înregistrare difuzată de Statul Islamic

Jurnalistul britanic John Cantlie a apărut într-o nouă înregistrare video difuzată de gruparea Statul Islamic (SI) în cadrul campaniei sale propagandistice, în care un jihadist le cere musulmanilor să comită noi atacuri teroriste în Franța, relatează publicațiile The Independent și The Guardian.

Cantlie este ținut ostatic de militanții SI de peste doi ani și a apărut în mai multe înregistrări video difuzate de jihadiști, inclusiv cele din seria intitulată 'Lend Me Your Ears.'

În ceea ce ostaticul descrie ca fiind ''ultimul film din această serie'', John Cantlie (43 de ani) relatează despre o serie de chestiuni, printre care educația, atacurile cu drone și legea islamică (Sharia). În înregistrare, Cantlie poartă pantaloni negri și o haină maronie, iar filmul are numele 'From Inside Halab', o referire la vechiul nume al orașului sirian Alep.

Jurnalistul britanic apare intervievându-l pe un membru SI în legătură cu atacul de la sediul revistei satirice franceze Charlie Hebdo, cu luarea de ostatici de la un magazin evreiesc din estul Parisului și cu încă un atac asupra unui polițist în capitala franceză, acte comise în perioada 7-9 ianuarie și soldate cu 20 de morți, inclusiv trei atacatori jihadiști (frații Cherif și Said Kouachi și Amedy Coulibaly).


Vorbind în franceză, jihadistul SI afirmă: "Cele trei atacuri pur și simplu ne-au făcut fericiți''. El se adresează musulmanilor din Franța, cărora le cere să comită și alte atacuri de tipul celor din luna ianuarie.

De asemenea, în înregistrare Cantlie descrie 'avansul și amplitudinea remarcabile' ale grupării Statul Islamic, iar ulterior el apare stând într-un tribunal islamic, unde compară legile ''remarcabil de simple'' ale islamului radical cu ''legile țărilor democratice, care se schimbă pentru a se potrivi fiecărei noi circumstanțe sau fiecărei săptămâni''.

După ce militanții SI și-au început ofensiva în nordul Irakului și estul Siriei, în vara anului trecut, jihadiștii au postat înregistrări cu moartea a patru ostatici occidentali — lucrătorii umanitari britanici Alan Henning și David Haines și jurnaliștii americani James Foley și Steven Sotloff. Aceștia au fost decapitați de SI.

Mai recent, a fost difuzată o înregistrare în care pilotul iordanian Maaz al-Kassasbeh, ce fusese capturat după prăbușirea unui avion militar F-16 în Siria, la finalul lunii decembrie, este ars de viu de militanți ai Statului Islamic. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”