Justiţia americană ordonă declasificarea unor documente privind atacurile cu avioane fără pilot

O Curte de Apel de la New York a ordonat, luni, administraţiei preşedintelui american Barack Obama să dea publicităţii documente care justifică atacurile cu avioane fără pilot împotriva unor suspecţi de terorism, inclusiv cetăţeni americani.

Justiţia americană ordonă declasificarea unor documente privind atacurile cu avioane fără pilot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o hotărâre de 56 de pagini, Curtea de Apel dă câştig de cauză cotidianului The New York Times, care solicită dreptul la aceste informaţii în virtutea legii americane privind libertatea presei. Cotidianul a fost susţinut în acest recurs de către puternica organizaţie americană de apărare a libertăţilor ACLU.

Cei trei judecători au apreciat în unanimitate că "reclamanţii nu au avut scopul de a contesta legitimitatea atacurilor cu avioane fără pilot, ci de a obţine informaţii asupra acestora".

Curtea de Apel a considerat că nu există "niciun motiv de a ţine în secret" informaţii care au fost deja citate în mai multe declaraţii publice, de aceea o mare parte a acestor documente pot fi publicate, iar Ministerul Justiţiei trebuie să le prezinte jurnaliştilor.

Această decizie este contrară unei hotărâri din ianuarie 2013, care a dat câştig de cauză Guvernului american, apreciind că prin refuzul de a declasifica informaţii, el nu a încălcat legea privind libertatea presei.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

2 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

3 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

4 ALERTĂ / Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE pr…

5 Rareș Bogdan o calcă-n picioare pe „Proasta Pământului” după minciuna despre fabrica Volkswagen!

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan