Kerry îl felicită pe Lavrov, la 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste

Kerry îl felicită pe Lavrov, la 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste

Secretarul de stat american John Kerry l-a felicitat duminică, în cadrul unei convorbiri telefonice, pe omologul său rus Serghei Lavrov, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, eveniment sărbătorit cu mare fast sâmbătă la Moscova.

În cadrul dialogului telefonic, care a avut loc la 'inițiativa părții americane', Kerry a 'subliniat contribuția imensă a poporului rus și cea a altor popoare ale Uniunii Sovietice la înfrângerea fascismului', a indicat Ministerul rus de Externe într-un comunicat preluat de AFP.

La rândul său, Serghei Lavrov a indicat că, 'în Rusia, a fost onorată memoria luptei comune a aliaților împotriva Germaniei lui Hitler'.

Președintele rus Vladimir Putin a mulțumit sâmbătă 'popoarelor Marii Britanii, Franței și SUA pentru contribuția lor la victoria' din 1945, în cadrul unui discurs ținut în Piața Roșie, unde a avut loc o grandioasă paradă militară.

Occidentalii au boicotat ceremoniile de la Moscova, în semn de protest față de implicarea Rusiei în conflictul ucrainean, festivitățile din capitala rusă desfășurându-se în prezența liderilor din fostele republici sovietice și din numeroase țări emergente, precum China și India.

Cancelarul german Angela Merkel s-a deplasat totuși duminică la Moscova pentru a aduce un omagiu soldaților sovietici căzuți în Al Doilea Război Mondial și pentru a discuta cu Vladimir Putin despre situația din Ucraina.

Potrivit comunicatului amintit al diplomației ruse, Kerry și Lavrov 'au convenit asupra organizării în viitorul apropiat a unei întâlniri pentru a fi discutate eventuale acțiuni comune ale Rusiei și SUA, care să ajute la reglementarea diferitelor conflicte, și pentru a examina relațiile bilaterale'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”