Kievul nu va putea utiliza rezervele Băncii centrale pentru a-și plăti creditorii (FMI)

Kievul nu va putea utiliza rezervele Băncii centrale pentru a-și plăti creditorii (FMI)

Ucraina nu va putea utiliza rezervele Băncii sale centrale pentru a-și plăti creditorii privați în cadrul negocierilor în curs privind reeșalonarea datoriei, a declarat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Potrivit dnei Lagarde, citată de AFP, Ucraina trebuie să păstreze rezervele monetare importante pentru a asigura succesul programului de reforme economice și "astfel, rezervele Băncii naționale ucrainene nu pot fi utilizate pentru serviciul datoriei externe fără ca guvernul să nu contracteze mai multe datorii, ceea ce ar fi incompatibil cu succesul operațiunii".

Declarația intervine în timp ce creditorii privați ai Kievului au sugerat autorităților ucrainene să recurgă la rezervele sale pentru a-i plăti, o sugestie imediat respinsă de ministrul de finanțe Natalie Jaresko.

La rândul său, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a repetat vineri amenințările că va îngheța plata datoriei externe abisale a Ucrainei în caz de eșec al negocierilor în curs asupra restructurării, argumentând că țara sa trebuie să finanțeze conflictul din estul separatist prorus.

Fondul Monetar Internațional s-a angajat să plătească Ucrainei 17,5 miliarde de dolari în patru ani în cadrul programului de reforme economice.

În paralel, Kievul s-a angajat în negocieri cu creditorii săi privați pentru a-și reeșalona datoria ce explodează după trei ani de recesiune economică și costul conflictului din estul țării cu rebelii. Aceste negocieri ar trebui în principiu să conducă la eliberarea suplimentară a 15 miliarde de dolari care ar fi economisiți din serviciul datoriei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac ar fi bolnav grav!

2 Dur articol! Așa este, domnule președinte?

3 „Aș vrea să îi spun că o consider o imbecilă”

4 Dacă textul ăsta era un sex anal, „Superman” mergea crăcănat o săptămână!

5 CULISE Tabăra Cîțu și-a împărțit funcțiile / Gorghiu urmează să devină al doilea om în stat!