Kosovo: 5.000 de rochii, expuse pe un stadion pentru a denunța violențele sexuale în timpul războiului

Kosovo: 5.000 de rochii, expuse pe un stadion pentru a denunța violențele sexuale în timpul războiului

O artistă kosovară a expus, vineri, 5.000 de rochii pe un stadion din Pristina, reprezentația având drept scop denunțarea violențelor sexuale ca armă de război și atragerea atenției asupra dramei femeilor violate în timpul conflictului sârbo-kosovar din 1998-1999, informează agenția de presă AFP.

Rochiile, donații ale unor femei de pe tot teritoriul Kosovo, dar și din partea lui Cherie Blair, soția fostului premier britanic Tony Blair, care au răspuns apelului lansat de artista Alketa Xhafa-Mripa, au fost agățate pe sârme de rufe desfășurate pe peluza stadionului principal din capitala kosovară. Președinta Kosovo, Atifete Jahjaga, s-a declarat 'bulversată' la inaugurarea evenimentului.

Artista a explicat că opera sa se intitulează 'Mă gândesc la tine' și constituie un act de 'solidaritate cu victimele și supraviețuitorii violențelor sexuale din timpul războiului'. Regiunea Balcanilor a fost, în timpul anilor 1990, scena mai multor conflicte, inclusiv cel din Kosovo. Numărul persoanelor care au suferit violențe sexuale în timpul acestor războaie este estimat la o cifră situată între 20.000 și 50.000.

Kosovo, teritoriu majoritar albanez care și-a proclamat independența față de Serbia în 2008, este o societate tradițional conservatoare și victimele violurilor se tem de ostracizare, familiile lor considerând că o asemenea dramă le acoperă de rușine.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia