Lukașenko: Evreii ar trebui 'plasați sub control' în Belarus

Lukașenko: Evreii ar trebui 'plasați sub control' în Belarus

După mesajul anual către națiune, prezentat miercuri în parlament, în care a subliniat că Belarus este 'o insulă de stabilitate și ordine', președintele Aleksandr Lukașenko a declarat că toți evreii din Belarus ar trebui plasați 'sub control', criticându-l în termeni duri pe Iuri Ziser, proprietarul unuia dintre cei importanți furnizori de servicii de internet din această țară, relatează Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), citat de mass-media ucrainene. Adresându-i-se lui Semion Șapiro, președintele Comitetului executiv regional Minsk, etnic evreu, Lukașenko a adus critici severe la adresa lui Ziser, proprietarul site-ului TUT.by: 'Am fost informat că acest Ziser nu se poartă decent. Cât timp se mai poate lucra așa? V-am rugat încă de acum un an ca toți evreii din Belarus să fie plasați sub control! Nu putem în niciun fel normaliza un om?'

Într-o declarație telefonică pentru postul Radio Svoboda, Iuri Ziser și-a exprimat surprinderea în legătură cu acest atac la adresa etniei sale. 'Am fost surprins. Nu îmi pot imagina cum poți 'să controlezi' toți evreii. La urma urmei, ei nu reprezintă o organizație. În genere, cum poți controla o etnie? Sunt zeci de mii de evrei în Belarus', a afirmat el.

'Noi, desigur, ascultăm punctele de vedere ale acestor persoane. Dar luăm deciziile în mod independent, pe baza politicii noastre editoriale', a mai spus Ziser, care a făcut această declarație din Amsterdam, unde se află într-o călătorie de afaceri.

Lukașenko a mai făcut declarații antisemite și în trecut, potrivit aceluiași post de radio. În 2007, președintele belarus a făcut obiectul unor critici din partea Israelului după ce numise orașul Bobruisk (estul Belarus) drept 'o cocină' și a spus că această stare de degradare a orașului poate fi explicată prin faptul că acolo trăiesc mulți evrei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

2 Congresul cașcavalului / Marioneta a câștigat

3 Așa o fi? / Cade și EUROINS? Doar 5% din bani mai sunt în băncile din România!

4 Hopa! / Orban: „Iohannis și serviciile au distrus partidul”

5 Andreea Pirui, vedetă la Kanal D, a fost prinsă drogată?