Luxemburgul a respins participarea străinilor la alegeri

Luxemburgul a respins participarea străinilor la alegeri

Luxemburghezii au respins duminică, în cadrul unui referendum, participarea străinilor la alegeri, o decizie fără precedent în cadrul Uniunii Europene, transmite agenția Reuters.

După numărarea a 82% din buletine, doar circa 20% dintre participanții la referendum s-au pronunțat pentru acordarea dreptului de vot străinilor, propunere ce a aparținut premierului liberal Xavier Bettel, care a apreciat că o astfel de inițiativă face parte din demersul de 'modernizare' a țării.

Se constată de asemenea o majoritatea clară împotriva reducerii vârstei de la care cetățenii au drept de vot, de la 18 ani la 16 ani, precum și respingerea plafonării mandatelor ministeriale la cel mult zece ani. Această ultimă propunere este rezultatul unor nemulțumiri exprimate față de guvernarea prea îndelungată a lui Jean-Claude Juncker, actualul președinte al Comisiei Europene, care a stat nu mai puțin de 19 ani în fruntea executivului luxemburghez.

Străinii reprezintă în prezent 46% din populația Luxemburgului. Cei mai numeroși sunt portughezii (16,4% din populația Marelui Ducat), urmați de francezi (7% din populație), italieni (3,5%), belgieni (3,3%) și germani (2,3%). Străinii proveniți din afara Europei reprezintă 7% din populația luxemburgheză, cei mai numeroși non-europeni provenind din Republica Capului Verde, America de Nord și China. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”