Majoritatea americanilor cred că Ebola se transmite prin aer (sondaj)

Majoritatea americanilor cred că Ebola se transmite prin aer (sondaj)

Majoritatea americanilor cred că virusul Ebola se poate transmite prin strănut sau tuse și mai mult de o treime se tem că ei sau cineva din familia lor ar putea contracta boala mortală anul viitor, potrivit unui sondaj realizat de Harvard University, relatează Reuters.

Aproximativ 85% dintre persoanele care au răspuns la sondajul Harvard School of Public Health/SSRS au spus că ele cred că boala s-a răspândit prin strănut sau tuse, deși Organizația Mondială a Sănătății consideră acest tip de transmitere puțin probabil. 

   
Transmiterea bolii la asistentele din Dallas care au tratat primul pacient cu Ebola diagnosticat în Statele Unite probabil că a provocat îngrijorarea americanilor asupra modului de răspândire a virusului, a declarat Gillian SteelFisher, un cercetător de la Harvard.
   
"Faptul că Ebola s-a răspândit în acest context ridică întrebări pentru oameni", a spus SteelFisher într-un interviu. "Există multă incertitudine cu privire la modul în care Ebola se transmite în public și ei cred că se răspândește în orice mod care li se pare logic, fără a cunoaște mecanismele de contagiune".
   
Sondajul pe un eșantion de 1.004 adulți din SUA a fost efectuat între 8 și 12 octombrie, o perioadă ce include dezvăluirea faptului că o asistentă din Texas era infectată cu boala, dar înaintea anunțului de miercuri că o a doua asistentă a fost diagnosticată cu Ebola.
   
Ebola se transmite prin contact cu sângele sau alte fluide corporale ale unei persoane bolnave manifestând simptomele bolii, potrivit oficialilor din domeniul sănătății publice.
   
În ciuda decesului bărbatului tratat de asistentele medicale, în jur de 80% din respondenți au declarat că ei cred că cineva din comunitatea lor este de natură să supraviețuiască infecției cu Ebola dacă primește imediat îngrijire medicală. Sondajul are o marjă de eroare de 3,6 procente.
   
Circa 38% dintre respondenți s-au declarat îngrijorați că ei sau un membru apropiat al familiei ar putea cădea bolnav de Ebola anul viitor, față de 26% care și-au exprimat această îngrijorare într-un sondaj din august, adaugă Reuters.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Da, sunt gay! Și suntem mulți în branșă” / Primul interpret de muzică populară care își recunoaște orient…

2 Mesajul unui medic psihiatru înainte de a muri de COVID-19. Mama sa, profesoară, a murit de aceeaşi boală cu o…

3 O franţuzoaică de 37 de ani, mamă a trei copii, s-a îndrăgostit nebuneşte de un puşti român de 14 ani. Cum s-a…

4 Prostirea românilor, faza pe Biblie / Momentul în care „evanghelistul” Gâdea îl judecă pe „îngerașul” Vanghelie

5 Categoria „valori” / Alex Bodi, băgat în „ședință” de Carani?