Majoritatea germanilor sunt în favoarea ieșirii Greciei din zona euro (sondaj)

Majoritatea germanilor sunt în favoarea ieșirii Greciei din zona euro (sondaj)

Germanii se declară pentru prima dată în majoritate (51%) în favoarea unei ieșiri a Greciei din zona euro, în condițiile în care Atena și creditorii săi nu reușesc să ajungă la un acord, potrivit barometrului politic al postului public ZDF, făcut public vineri și citat de AFP.

Totuși, acest lucru nu se traduce printr-o neîncredere față de cancelarul federal german Angela Merkel, care se opune unei asemenea ieșiri, partidul conservator condus de ea continuând să se bucure de popularitate.

Circa 70% dintre persoanele intervievate s-au declarat împotriva unor noi concesii din partea Uniunii Europene (UE) pentru Grecia, potrivit acestui studiu bilunar, considerat unul dintre cele mai serioase din Germania.

Doar 41% dintre ei doresc încă menținerea Greciei în zona euro, în condițiile în care 55% se pronunțau în favoarea acestui lucru la începutul anului, înainte ca guvernul radical de stânga al lui Alexis Tsipras să inițieze negocieri laborioase cu creditorii țării, în special cu UE.

Aceste negocieri vizează reforme structurale pe care Atena trebuie să le pună în aplicare, în schimbul deblocării altor 7 miliarde de euro din ajutorul financiar, înghețat de la începutul lui august 2014.

Chiar dacă până acum a adoptat un ton ferm față de greci, Angela Merkel nu încetează să-și reitereze opoziția față de o eventuală ieșire a Greciei din zona euro.

Cu toate acestea, germanii nu par hotărâți să o facă să plătească prețul acestei politici, deoarece partidul său conservator, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), se bucură încă de 41% din intențiile de vot.

Consecințele pe care un eventual 'Grexit' le-ar avea asupra economiei germane le provoacă din ce în ce mai puține temeri germanilor. Astfel, 65% dintre ei sunt convinși că acest lucru va provoca foarte puține prejudicii sau deloc.

Presa germană se arată cu precădere ostilă la adresa liderilor greci, acuzați că sabotează discuțiile cu partenerii lor europeni prin faptul că refuză să pună în aplicare reforme în sistemul de pensii și pe piața muncii.

Studiul Politbarometer a fost realizat prin telefon în perioada 9-11 iunie, pe un eșantion reprezentativ de 1.230 de persoane. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

4 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!