Mandat de arestare pe numele președintelui Guatemalei, acuzat de corupție

Mandat de arestare pe numele președintelui Guatemalei, acuzat de corupție

Justiția din Guatemala a emis miercuri un mandat de arestare pe numele președintelui Otto Pérez, acuzat de corupție și privat de imunitate, cu numai câteva zile înainte de alegerile generale din această țară, relatează AFP.

'Mandatul de arestare împotriva președintelui a fost autorizat' de judecătorul Miguel Angel Galvez, care se ocupă de acest dosar, a anunțat Julia Barrera, purtătoare de cuvânt a parchetului.

Președintelui conservator, un general în rezervă în vârstă de 64 de ani, la putere din 2012, i s-a ridicat marți imunitatea în urma unui vot în unanimitate al Parlamentului, o măsură inedită în istoria Guatemalei și salutată de o mare parte dintre cetățeni.

De marți seara, justiția i-a interzis președintelui să părăsească teritoriul țării. Miercuri, Curtea Constituțională a confirmat începerea urmăririi penale, respingând recursul depus de președinte pentru suspendarea procedurii.

Potrivit legii din Guatemala, președintele poate rămâne la post chiar dacă își pierde imunitatea și face obiectul unor urmăriri penale, cu excepția cazului în care un judecător decretează plasarea sa în detenție provizorie, caz în care ar fi destituit și înlocuit de vicepreședinte său, Alejandro Maldonado.

În acest dosar, fosta vicepreședintă Roxana Baldetti, care a demisionat în mai, se află deja în detenție provizorie.

Otto Pérez este acuzat de Parchet și de Comisia internațională a ONU împotriva impunității în Guatemala (CICIG) că a condus un sistem de corupție în sistemul vamal, cu funcționari care au primit mită pentru a scuti de taxe anumite importuri. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

4 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

5 VIDEO De văzut!