Manuel Valls va fi judecat anul viitor la Paris pentru afirmaţii discriminatorii despre romi

Premierul francez Manuel Valls urmează să fie judecat de Tribunalul de Mare Instanţă din Paris, pe 28 mai 2015, pentru afirmaţii considerate "defăimătoare" despre romi, potrivit postului Europe1, citat de Mediafax

Valls a aflat joi data viitorului său proces pentru incitare la discriminare, ură sau violenţe, în urma afirmaţiilor cu caracter defăimător despre romi pe care le-a făcut anul trecut, când era ministru de Interne. Procesul va avea loc la 28 mai 2015, s-a stabilit în şedinţa de procedură care a avut loc joi la cea de-a 17-a Cameră Corecţională a Tribunalului de Mare Instanţă de la Paris, relatează revista Closer în ediţia electronică de vineri.

În martie 2013, Valls a evocat situaţia romilor din Franţa şi a denunţat o lipsă a integrării unei mari majorităţi a acestora, într-un interviu acordat pentru ziarul le Figaro. "Din nefericire, ocupanţii taberelor nu doresc să se integreze în ţara noastră din motive culturale sau pentru că se află pe mâna reţelelor de cereştorie şi prostituţie", afirma ministrul de Interne la acea vreme.

"Unele familii doresc să se integreze, dar sunt o minoritate", încerca un coleg de partid să atenueze efectul declaraţiilor acestuia. Însă, în opinia lui Valls, romii au "vocaţia să rămână în România sau să se întoarcă acolo", replica el.

Această "ieşire"mediatică a provocat un adevărat scandal, însă preşedintele francez François Hollande i-a luat apărarea ministrului. "Majoritatea romilor are vocaţia să fie însoţită înapoi în ţara de origine", afirma el.

Ulterior, Asociaţia "La voix des Rroms", care s-a constituit parte civilă, a depus plângere împotriva lui Manuel Valls.

Potrivit Europe1, avocatul actualului premier, Georges Holleaux, apreciază că tribunalul corecţional nu are competenţa să judece un asemenea caz, Curtea de Justiţie a Republicii fiind mai degrabă în măsură să "tranşeze" lucrurile. O audiere în acest sens a fost stabilită la 4 decembrie.

"Atunci când acordă interviuri şi face astfel de declaraţii pur şi simplu rasiste, Manuel Valls nu este în exerciţiul funcţiunii, deci nu este susceptibil să fie judecat de către Curtea de Justiţie a Republicii. El intervine doar în calitate de politician ambiţios şi nu în calitate de ministru", apreciază Henri Braun, avocatul Asociaţiei.

"Pentru moment, premierul Franţei, care glumeşte în legătură cu ambiţiile sale prezidenţiale, a fost nevoit să-şi noteze în agendă această întâlnire judiciară. Are la dispoziţie un an să se pregătească", comentează Closer.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

5 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel