Marș pentru crearea unui guvern comun în Republica Moldova și România

Un marș de amploare pentru "resetarea" României și Republicii Moldova prin Unire și formarea unui guvern comun a avut loc duminica la Chișinău, relatează Radio Chișinău.

Organizat la inițiativa Blocului Unității Naționale și a Consiliului Unirii, cu sloganul "Resetăm cele două state românești", evenimentul a început cu o slujbă de comemorare a victimelor incendiului din clubul 'Colectiv' de la București. Ulterior, participantii s-au îndreptat spre ambasadele României, Germaniei și SUA în Republica Moldova, scandând lozinci unioniste.

"Tragedia din 'Colectiv' a arătat clar că în România e nevoie de o 'resetare' a clasei politice. De cealaltă parte, dezastrul social-economic în care a ajuns Republica Moldova a arătat clar că e nevoie de o reorganizare a statului în întregime. Și la București, și la Chișinău avem șansa să facem un pas vital pentru a trăi toți într-o Românie mai bună: un guvern comun pentru cele două state românești', a declarat Constantin Codreanu, reprezentantul Blocului Unității Naționale.

"Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească!', "România, nu uita, Basarabia e a ta!', "Același sânge, aceeași țară, români am fost cu toții odinioară!', 'Unire!', 'Basarabia e România!', 'Chișinău și București — două inimi românești!' au fost mesajele scandate de manifestanți.

Participanții la marș au parcurs un traseu de la Monumentul lui Ștefan cel Mare și în drum s-au oprit în fața ambasadelor SUA, Germaniei ș României, cărora le-au transmis principala revendicare: instituirea unui guvern comun de ambele părți ale Prutului.

"Conjunctura actuală în care se află România și Republica Moldova este una favorabilă îndeplinirii idealului tuturor românilor — Unirea. Atât guvernul de la Chișinău, cât și cel de la București au căzut. Este cel mai oportun moment pentru crearea unui guvern comun al României și Republicii Moldova care să aibă pe agenda sa o singură prerogativă — Unirea celor doua state românești. Acest fapt ar permite și îndeplinirea revendicărilor pe care mișcarea civică Tinerii Moldovei le-a avut încă de la ședința comună a celor două guverne: un spațiu economic unic, cu monedă unică gestionată de către Banca Națională a României, politică externă și de apărare comună, preluarea și investigarea tuturor cazurilor de corupție din Republică de către DNA', a declarat Elena Podoleanu, membru al comitetului organizatoric al Platformei Unioniste 'Acțiunea 2012'.

Marșul de astăzi de la Chișinau a avut loc paralel cu manifestații pro-Unire similare, desfășurate la București și în alte orașe din România.

Blocul Unității Naționale este o coaliție formată din 22 de entități nonguvernamentale, printre care și Platforma Unionista Acțiunea 2012, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei, Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova și Asociația foștilor deținuți și victime ale represiunilor din Republica Moldova. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

2 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

5 ALERTĂ Zece polițiști bucureșteni, infectați cu coronavirus. Sediul instituției ar putea fi relocat

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan