MB: "Cinci" britanici se alătură "săptămânal" grupului Statul Islamic (poliția)

MB: "Cinci" britanici se alătură "săptămânal" grupului Statul Islamic (poliția)

"Cel puțin cinci" britanici pleacă "în fiecare săptămână" în Irak sau în Siria pentru a intra în rândurile grupării Statul Islamic (SI), a afirmat marți șeful poliției britanice, Bernard Hogan-Howe, citat de AFP.

"Progresele grupului SI în Irak și Siria, care sunt obșinute tot mai repede, în prezent spre Turcia, nu sunt simple orori comise în ținuturi îndepărtate", a declarat șeful poliției.

"Știm că peste 500 de britanici au făcut drumul pentru a participa la conflict. Numeroși dintre aceștia s-au întors, dar mulți alții vor vrea să meargă în lunile sau poate anii următori", a adăugat Bernard Hogan-Howe.

"Avem în continuare o medie de cinci persoane care li se alătură în fiecare săptămână. Cinci pe săptămână, poate părea puțin, dar când îți dai seama că sunt 50 de săptămâni pe an, 250 de noi recruți, este cu 50% mai mult peste numărul celor care estimăm că au mers deja acolo", a mai spus el.

"Datele reprezintă un minim. Pot fi mulți alții care au călătorit într-o altă țară înainte de a merge în Siria și Irak, într-un mod care întotdeauna poate fi identificat când ai de-a face cu state lipsite de autoritate și frontiere permeabile", a explicat șeful poliției britanice.

De asemenea, Bernard Hogan-Howe a atras atenția că revenirea pe străzile din Marea Britanie "a unor indivizi având potențial o experiență militară" "reprezintă un risc pentru comunitățile noastre".

În Siria, forțele kurde care apără orașul strategic Kobane erau marți în așteptarea unor întăriri după ce au rezistat unui nou asalt din partea jihadiștilor Statului Islamic.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

3 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

4 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră

5 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”