Merkel: Europa nu va lăsa Rusia "să disprețuiască dreptul internațional" în Ucraina

Merkel: Europa nu va lăsa Rusia "să disprețuiască dreptul internațional" în Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Europa nu intenționează să lase Rusia "să disprețuiască dreptul internațional" în criza din Ucraina, în discursul ei de Anul Nou, informează AFP.

Foto: (c) Xinhua / XINHUA FLUX

"Desigur, ne dorim să construim securitatea noastră în Europa cu Rusia și nu împotriva Rusiei", a declarat dna Merkel. "Dar Europa nu poate accepta și nu va accepta disprețuirea dreptului internațional", a adăugat ea.

Discursul, în care ea adresează urări germanilor pentru Anul Nou, a fost înregistrat marți și urmează a fi difuzat miercuri seară la televizor.

În criza ucraineană, "Europa a decis să nu fie împărțită, ci mai degrabă să acționeze unit pentru a-și apăra ordinea de pace și valorile", a mai spus cancelarul german.

"Unitatea Europei nu este un scop în sine, ci cheia pentru depășirea crizei din Ucraina și de impunere a forței statului de drept", a adăugat ea.

Discuțiile dintre guvernul ucrainean și rebelii din est, separatiști și proruși, au fost reluate săptămâna trecută la Minsk. Dar ele sunt în impas în timp ce conflictul a făcut deja 4.700 de morți din aprilie.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat luni o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin la 15 ianuarie în Kazahstan, întrevedere organizată sub patronajul liderilor german și francez, Angela Merkel și Francois Hollande.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…

5 VIDEO PNL a aruncat în aer negocierile cu USR la Timiș. Liberalii s-au răzgândit cu 5 minute înainte de a ieși…