Merkel oferă Turciei asistență financiară și progrese în aderarea la UE, în schimbul stopării afluxului de migranți

Merkel oferă Turciei asistență financiară și progrese în aderarea la UE, în schimbul stopării afluxului de migranți

Cancelarul german Angela Merkel a oferit duminică Turciei asistență financiară și perspectiva unor progrese mai rapide în procesul de aderare a acestui stat la Uniunea Europeană, în schimbul ajutorului Ankarei pentru stăvilirea afluxului de migranți spre Europa, notează Reuters și AFP.

'Cred că am folosit criza prin care trecem, printr-o mișcare foarte dezordonată și necontrolată de refugiați, pentru a ajunge la o cooperare mai strânsă în multe probleme, atât între Uniunea Europeană și Turcia, cât și între Germania și Turcia', a subliniat cancelarul, în conferința de presă comună cu omologul său Ahmet Davutoglu, susținută la Palatul Dolmabahçe din Istanbul, pe malul Bosforului.

Cei doi lideri au convenit că nu poate exista o soluție durabilă la criza migranților fără o rezolvare a conflictului din Siria, de unde peste 2 milioane de oameni s-au refugiat în Turcia.

O 'zonă sigură' în nordul Siriei, o propunere îndelung susținută de Turcia, dar care a primit puțin sprijin internațional, este extrem de necesară pentru oprirea afluxului de refugiați, a subliniat Davutoglu, avertizând asupra unui potențial nou val de migrație în contextul intensificări luptelor în jurul orașului sirian Alep, unde forțele regimului avansează.

'Prioritatea noastră este de a preveni imigrația ilegală și de a reduce numărul celor care ne trec frontierele. Din acest punct de vedere, am avut discuți foarte fructuoase cu Uniunea Europeană recent', a adăugat premierul turc. El a afirmat că, deși s-au înregistrat progrese prin planul de acțiune oferit de UE la summitul din săptămâna aceasta, rămân de rezolvat unele probleme.

'În primul rând, împărțirea poverii refugiaților. Suma ajutorului este de importanță secundară. Ceea ce este important este voința comună de a aborda această problemă. Turcia a fost lăsată singură în ultimii ani. Suntem satisfăcuți că au o mai bună abordare acum. Progresul constatat în materie de împărțire (a acestei poveri) este foarte important', a declarat Davutoglu.

Tema liberalizării vizelor pentru cetățenii turci ar trebui devansată pentru iulie 2016 în loc de anul 2017, în schimbul semnării de către Turcia a acordului de readmisie care ar permite returnarea migranților din Europa, a mai afirmat premierul Davutoglu.

Potrivit Angelei Merkel, 'Germania este pregătită să ofere sprijin' în acest scop. 'Dacă vorbim despre problema liberalizării vizelor, putem discuta în grupul de lucru germano-turc (...) despre posibilități precise de a impulsiona facilitarea vizelor', a declarat ea.

Un acord cu Turcia în materie de refugiați ar trebui să includă și deschiderea unor noi capitole de negociere în procesul de aderare la UE. Cancelarul german a propus deschiderea capitolelor 17, 23 și 24 de negociere, referitoare la politica financiară, justiție și libertăți fundamentale, precizând că va apăra această poziție în fața unei eventuale opoziții din partea Republicii Cipru.

Dna Merkel a discutat apoi cu președintele Turciei, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că a cerut sprjinul Germaniei, dar și al Franței, Marii Britanii și Spaniei, pentru accelerarea procedurilor de aderare a Turciei la blocul comunitar. El a afirmat că a mai discutat cu cancelarul german despre necesitatea de 'a acționa împreună împotriva organizațiilor teroriste'. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…