Mesajul lăsat pe un bilețel de evadații din închisoarea de maximă securitate din New York: Să aveți o zi frumoasă!

Mesajul lăsat pe un bilețel de evadații din închisoarea de maximă securitate din New York: Să aveți o zi frumoasă!

"Have a nice day!" (Să aveți o zi frumoasă!) - acesta este mesajul scris pe un bilețel de culoare galbenă și lipit pe o țeavă de scurgere pe care l-au lăsat Richard Matt și David Sweet, deținuții condamnați la închisoare pe viață pentru crimă care au evadat în noaptea de vineri spre sâmbătă din cea mai mare închisoare de maximă securitate din statul New York, transmite duminică CNN.

Peste 200 de polițiști scotocesc zona pentru a-i găsi pe cei doi criminali. Conducerea închisorii a descoperit că Richard Matt, în vârstă de 48 de ani, și David Sweat, de 34 de ani, lipseau de la apelul de sâmbătă dimineața din penitenciarul Clinton Correctional Facility din localitatea Dannemora, statul New York. Richard Matt a fost condamnat pentru omucidere, răpire și tâlhărie, după ce a omorât în bătaie un bărbat, în 1997. David Sweat a fost condamnat pentru crimă cu premeditare după uciderea ajutorului de șerif Kevin Tarsia, în 2002.

Cu ajutorul unei bormașini, cei doi au reușit să sape un tunel printr-un zid de oțel, apoi s-au strecurat printr-o serie de tunele subterane până la o gură de canal aflată în exteriorul zidurilor pușcăriei. Nu a mai existat nicio altă evadare din această secțiune de maximă securitate a închisorii, inaugurată în 1865, potrivit declarațiilor făcute de guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo.

Bărbații au fost văzuți ultima oară vineri, la ora locală 22:30, în timpul apelului de seară. Condamnații sunt numărați din două în două ore pe tot timpul nopții, iar gardienii verifică fiecare celulă ca să vadă dacă deținuții sunt în paturile lor. Însă Matt și Sweat i-au păcălit pe gardieni confecționând păpuși din cârpă cu ajutorul unor tricouri și aranjându-le de așa manieră încât să semene cu oameni care dorm. Abia la apelul de sâmbătă dimineață, de la ora locală 5:30, gardienii și-au dat seama că le lipsesc doi deținuți.

Cei doi indivizi stăteau în celule învecinate și se pare că au reușit să facă rost de bormașini pentru a tăia zidul de oțel din celulele lor. Felul în care au făcut rost de bormașini rămâne deocamdată un mister. Fiind o clădire veche, la penitenciar au loc cu regularitate lucrări de întreținere, așa că este posibil ca bormașinile să fi provenit de la muncitorii care lucrează deseori în interiorul închisorii, a explicat guvernatorul Cuomo.

După ce au trecut de zidul de oțel, evadații s-au strecurat printr-un adevărat labirint de țevi și tunele și au ieșit printr-o gură de canal situată în afara închisorii. Gardienii l-au însoțit pe guvernator pe traseul urmat de deținuți. "A fost o muncă elaborată, sofisticată. A presupus forarea prin pereți de oțel, prin țevi de oțel", a povestit Cuomo.

Penitenciarul Clinton este cea mai mare închisoare din statul New York, cu 2.689 de deținuți. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 A murit una dintre cele mai frumoase femei ale României, la doar 49 de ani

3 CAZ RAR / Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustifica…

4 Citiți și voi ce spune omul ăsta!

5 Călin Georgescu a demisionat din Clubul de la Roma: Nu doresc să mă iudesc