Mia Love, prima femeie republicană de culoare din Congresul SUA

Mia Love, prima femeie republicană de culoare din Congresul SUA

Mia Love va deveni prima femeie republicană de culoare care va face parte din Congresul SUA, după ce marți a câștigat alegerile într-un district din statul Utah, unii comparând-o deja cu democratul Barack Obama, comentează DPA și AFP.

Fostul consilier local și primar al orașului Saratoga Springs (Utah) a câștigat cu 50,04% din voturi alegerile pentru Camera Reprezentanților în Districtul 4 din acest stat, învingându-l pe Doug Owens, fiul unui fost congresman. Locul a fost eliberat după retragerea lui Jim Matheson.

Mia Love își va ocupa oficial funcția la începutul anului viitor.

Site-ul ei, Love4Utah, enumeră realizările sale în modernizarea orașului Saratoga Springs. "Primarul Love este cunoscută pentru pozițiile sale conservatoare privind o guvernare limitată, mai multe libertăți cetățenești și restricții limitate asupra afacerilor. Ea consideră că cel mai bun lucru pe care îl poate face ca primar este să nu se pună în calea afacerilor și să nu se implice în viețile cetățenilor", se poate citi pe site-ul său.

Deși există numeroși membri de culoare în Congres, atât femei cât și bărbați, Mia Love va fi în centrul atenției datorită victoriei sale istorice.

"S-o cunoaștem pe noua membră a Congresului Mia Love. O s-o vedeți mult de acum înainte", se putea citi într-un titlu de pe site-ul Washington Post, ceea ce indică faptul că Partidul Republican va face din ea o figură publică pentru a contracara acuzațiile că este format în mare parte din membri albi și bogați.

Conform site-ului său, Mia Love s-a născut la New York, după care s-a mutat în Connecticut și apoi, la maturitate, în Utah. La fel ca mulți locuitori din Utah, ea este mormonă, scrie Washington Post, care notează că această biserică îi excludea pe membrii de culoare până acum o generație. Ea este fiica unor imigranți haitieni care au imigrat în SUA la începutul anilor '70.

În vârstă de 38 de ani, Mia Love este căsătorită și are trei copii.

Comparațiile dintre Mia Love și președintele american Barack Obama s-au înmulțit miercuri. Mai ales că ea a susținut la rândul său un discurs emoționant și remarcat la o convenție a Partidului Republican în 2012, amintind de cel al lui Obama în 2004, când acesta era încă senator.

"Mulți oameni cu atitudine negativă spuneau că Utah nu va alege niciodată o femeie republicană de culoare pentru Congres. Nu doar că (Utah) a făcut-o, dar suntem primii care facem acest lucru", a spus ea în discursul de după anunțarea rezultatelor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...