Ministru polonez: Putin și-a ales singur rolul de lider al unui stat umilit, în locul cooperării

Ministru polonez: Putin și-a ales singur rolul de lider al unui stat umilit, în locul cooperării

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a ales singur rolul de lider al unui stat umilit, în pofida numeroaselor propuneri de cooperare din partea țărilor occidentale, a declarat ministrul polonez de externe Grzegorz Schetyna pentru cotidianul Gazeta Wyborcza, citat de agenția de presă ucraineană Unian.

"Președintele Putin, în cuvintele căruia se întrevede dorul după împărțirea bipolară a lumii, pare sincer. Dar el și-a ales singur rolul de lider al unui stat umilit, care vrea să se ridice din genunchi", a afirmat șeful diplomației poloneze, potrivit căruia Rusia duce o "politică agresivă de vecinătate" și vrea să creeze un așa-numit cordon de securitate în jurul frontierelor sale din state pe care să le controleze.

"Aceasta însă nu corespunde deloc situației secolului XXI, pentru că, în realitate, nimeni nu vrea să umilească Rusia. A existat un număr uriaș de propuneri dinspre Occident la adresa Moscovei în ultimii 25 de ani", a subliniat Schetyna, amintind de oferta de asistență financiară făcută primului președintelui al Rusiei de după comunism, Boris Elțin, de invitația făcută Moscovei de a lua parte la politica europeană Parteneriatul Estic sau de crearea unor programe de cooperare strategică între Rusia și UE, care acum sunt în discuție.

Rusia, a spus ministrul polonez de externe, este o mare putere, care ar trebui să-și regândească rolul în lume și să conștientizeze că ne aflăm în 2014, nu în 1914, când rușii au luat parte la provocarea Primului Război Mondial.

"Cu o sută de ani în urmă, Rusia țaristă se simțea bine când a intrat în război, dar a terminat prost. Astăzi trebuie să realizăm că nu se poate reveni la lumea bipolară. Și chiar dacă se va reveni pentru un timp, atunci — aș îndrăzni o teză — fără participarea Rusiei, pentru că există alți candidați la acest rol", a declarat ministrul polonez de externe, citat de Unian.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...