Ministrul israelian Amir Peretz demisionează, criticându-l dur pe Netanyahu

Ministrul israelian al Mediului Amir Peretz, considerat unul dintre cei mai moderaţi membri ai Guvernului condus de către Benjamin Netanyahu în privinţa dosarului palestinian, şi-a anunţat duminică demisia, potrivit unui purtător de cuvânt.

"Amir Peretz a anunţat că intenţionează să demisioneze în şedinţa Consiliului de Miniştri, subliniind că ţara este pe cale să se confrunte cu un seism în toate domeniile - diplomatic, social şi financiar", a declarat purtătorul de cuvânt.

"În loc să caute soluţii, Benjamin Netanyahu caută vinovaţi", a adăugat el, precizând că Peretz a decis să părăsească Guvernul din cauza opoziţiei sale faţă de proiectul bugetului pentru 2015, pe care l-a catalogat ca "antisocial".

Acest fost ministru al Apărării a criticat totodată refuzul premierului de a purta negocieri cu palestinienii. "Eu am condus un război fără milă împotriva terorismului, atât contra Hezbollah, cât şi Hamas, dar am crezut şi am acţionat în vederea avansării unui proces politic în cadrul unei concepţii globale cu privire la securitatea de stat a Israelului", a subliniat Peretz.

El a fost secretarul general al puternicei centrale sindicale Histadrout şi deputat laburist, după care a devenit ministru al Apărării în timpul războiului purtat de Israel în 2006 împotriva Hezbollah în Liban. Ulterior el a părăsit Partidul Laburist şi a trecut la HaTnuha (centru), o formaţiune condusă de către ministrul Justiţiei Tzipi Livni, însărcinată cu negocierile cu palestinienii.

Amir Peretz şi-a multiplicat criticile la adresa lui Benjamin Netanyahu după blocarea negocierilor cu palestinienii, în aprilie. El a scris duminică, într-un mesaj postat pe Facebook, că nu are "nicio intenţie să continue să servească politicile lui Netanyahu, de-acum prizonier al aripii drepte".

În opinia unor comentatori, demisia lui Amir Peretz ar putea constitui semnul care prevesteşte o posibilă "implozie' a Guvernului şi care va fi urmată de organizarea, anul viitor, a unor alegeri anticipate.

La începutul lunii, ministrul de Interne Gideon Saar, membru Likud, partidul lui Benjamin Netanyahu, a demisionat şi el, potrivit versiunii oficiale din "motive persoanle".

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

4 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

5 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară