Ministrul spaniol al Sănătăţii îşi anunţă demisia, pe fondul unui scandal de corupţie

Ministrul spaniol al Sănătăţii îşi anunţă demisia, pe fondul unui scandal de corupţie

Ministrul spaniol al Sănătăţii, Ana Mat, implicată într-un vast scandal de corupţie care afectează Partidului Popular (conservator), aflat la putere din 2009, a anunţat miercuri că demisionează.

"Am decis să-mi prezint demisia", a anunţat Ana Mat, citată într-un comunicat.

"Nu vreau, în niciun caz, ca rămânerea în acest post să poată fi folosită pentru a aduce prejudicii Guvernului spaniol, preşedintelui său (Mariano Rajoy) sau Partidului Popular", a declarat ea.

Ana Mat a adăugat că a luat această decizie "după publicarea hotărârii judecătorului Pablo Ruz", care a inculpat 43 de persoane, între care foşti oficiali de rang înalt ai Partidului Popular (PP), în dosarul "Gürtel", apreciind "că există indicii suficiente pentru ca ei să fi aduşi în faţa justiţiei".

Dosarul Gürtel se referă la o presupusă reţea de corupţie care implică PP.

Conform documentului publicat miercuri, judecătorul apreciază că PP a profitat de atenţii obţinute de oficiali de rang înalt municipali şi regionali în schimbul atribuirii unor contracte publice.

Printre cei 43 de inculpaţi figurează trei foşti trezorieri ai partidului aflat la putere, şi anume Luis Bárcenas, Álvaro Lapuerta şi Angel Sanchís.

Ana Mato nu este inculpată, însă va fi interogată în calitate de "beneficiar cu titlu lucrativ" în cazul unor delicte comise de fostul său soţ Jesus Sepulveda, fostul primar al Pozuelo de Alarcon, în apropiere de Madrid, potrivit concluziilor judecătorului.

Opoziţia a cerut din nou miercuri demisia ministrului Sănătăţii, aspru criticată pentru felul în care a gestionat criza generată de infectarea unei asistente spaniole cu virusul Ebola.

Aceasta este prima demisie a unui ministru al Guvernului conservator determinată de scandalul de corupţie, în contextul în care Executivul spaniol s-a angajat să lupte împotriva acestui flagel, care a contribuit din plin la creşterea neîncrederii spaniolilor faţă de clasa politică tradiţională.

Şeful Guvernului urmează să evoce subiectul în cursul unei sesiuni speciale a Parlamentului progamate pentru joi dimineaţa.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski