Ministrul ucrainean al Economiei şi-a dat demisia

Ministrul ucrainean al Economiei şi-a dat demisia

Ministrul ucrainean al Economiei Pavlo Şeremeta, implicat într-un conflict cu premierul, şi-a anunţat demisia joi, în contextul în care ţara este devastată de un conflict sângeros în partea de est şi este afectată de o gravă criză economică.

Ministrul ucrainean al Economiei şi-a dat demisia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În loc să lupt împotriva sistemului de ieri, am decis să lucrez cu oamenii care vor crea sistemul de mâine", a scris el pe pagina de Facebook.

Şeremeta a explicat joi presei că "linia roşie" a fost încălcată miercuri, când Guvernul a numit un reprezentant comercial, pe Valeri Piatniţki, sfidând dezacordul ministrului Economiei, în subordinea căruia se află.

Demisia urmează să fie supusă aprobării Parlamentului, pentru a-şi produce efectul.

Un economist format în Statele Unite, Pavlo Şeremeta, în vârstă de 43 de ani, dar şi ministerul pe care-l conduce au fost criticaţi săptămâna aceasta de către premierul Arseni Iaţeniuk, care consideră reformele întreprinse insuficiente.

"Nu sunt satisfăcut de viteza şi de amploarea reformelor", într-un moment în care "separatiştii susţinuţi de Rusia fac totul să sugrume economia ucraineană", distrugând infrastructura în estul industrializat şi provocând prejudicii care se ridică la miliarde de dolari, a declarat miercuri Iaţeniuk, într-o şedinţă de Guvern.

Aflată într-o recesiune aproape neîntreruptă de peste doi ani, Ucraina s-ar putea confrunta cu o contractare de 6,5% a PIB-ului în acest an, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a salvat economia ucraineană de la asfixie acordând Kievului o linie de credit în valoare de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui plan internaţional în valoare de 27 de miliarde de dolari.

Pavlo Şeremeta, un fondator al Şcolii de Afaceri din cadrul prestigioasei Universităţi Kiev-Moghila, a participat în mod activ la mişcarea proeuropeană de contestare care a înlăturat de la putere, în februarie, regimul prorus al lui Viktor Ianukovici, după o baie de sânge în centrul Kievului.

Nominalizarea sa, la fel ca a celei mai mari părţi a miniştrilor, a fost anunţată în Piaţa Maidan, simbolul mişcării de contestare în Kiev.

Aceasta este a doua demisie răsunătoare de această săptămână, după demisia jurnalistei şi militantei Tetiana Ciornovol, însărcinată cu lupta împotriva corupţiei în Guvern, care a denunţat "lipsa de bunăvoinţă" a autorităţilor ucrainene în această luptă.

Iaţeniuk şi-a dat demisia la sfârşitul lui iulie, după ce Parlamentul a refuzat să adopte legi nepopulare, însă Legislativul nu i-a aprobat demisia.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

3 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

4 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

5 Rudă: „Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există” / Ea este Denisa, tânăra însărcinată și infectată cu …