"Minsk plus": Merkel și Hollande vin la Moscova cu protocolul de la Minsk reînnoit

"Minsk plus": Merkel și Hollande vin la Moscova cu protocolul de la Minsk reînnoit

Cancelarul german Angela Merkel și președintele Franței, Francois Hollande, au discutat joi seara la Kiev un plan propriu de rezolvare a conflictului din Donbas cu șeful statului ucrainean Petro Poroșenko, iar vineri urmează să prezinte acest plan liderului rus Vladimir Putin la Kremlin, relatează RIA Novosti.

La baza acestui plan, după cum s-a aflat, stă protocolul de la Minsk, care a fost adaptat la schimbările survenite în ultima jumătate de an în estul Ucrainei, într-un demers comun al Berlinului și Parisului, pe fondul îngrijorărilor acestora în legătură cu posibilitatea ca SUA să înceapă să livreze arme letale Kievului, ceea ce, în opinia multor experți europeni, nu doar că ar complica situația din estul ucrainean, ci ar putea duce chiar la un război nuclear.

Protocolul de la Minsk, în 12 puncte, a fost semnat de autoritățile de la Kiev, de reprezentanții separatiștilordin Lugansk și Donețk, cu medierea Rusiei, sub auspiciile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Documentul prevede un armistițiu și schimbul de prizonieri, precum și o serie de înțelegeri politice, printre care angajamentul Ucrainei de a acorda un statut special pentru o serie de zone din Donbas. Pentru punerea sa în aplicare, părțile au convenit la mijlocul lunii septembrie asupra unui Memorandum, care a fost de asemenea adoptat la Minsk.

Planul franco-german, după cum a relatat inițial Sueddeutsche Zeitung, prevedea trecerea sub controlul separatiștilor a unui teritoriu mai mare decât cel prevăzut în acordurile de Minsk, având în vedere că insurgenții au reușit în ultimele luni să câștige mai mult teren și să modifice linia frontului.Mai târziu, aceeași publicație a precizat că guvernul german a dezmințit această informație și că planul Merkel-Hollande are la bază acordurile din septembrie de la Minsk.

Cu toate acestea, este puțin probabil respectarea unui armistițiu în conformitate cu vechea linia de delimitare între armata ucraineană și insurgenți. De aceea, la nivel diplomatic se negociază în prezent reactualizarea protocolului de la Minsk — un așa numit 'Minsk plus' — ținându-se cont de schimbările din teren.

Planul de soluționare a conflictului din Donbas, discutat joi la Kiev de către președintele Franței, Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și liderul țării gazdă, Petro Poroșenko, nu are la bază propunerile făcute de Vladimir Putin, a ținut să sublinieze vineri adjunctul șefului administrației prezidențiale de la Kiev, Valeri Cialîi, pentru a înlătura orice fel de speculații privind înțelegeri oculte în cadrul acestor discuții.

'La baza acestor negocieri nu a fost niciun document al lui Putin, ci viziunea elaborată de delegațiile și echipele celor trei părți — ucraineană, franceză și germană — cu privire la transpunerea în practică a înțelegerilor de la Minsk', a menționat Cialâi, indicând că au fost luate în discuție 'propuneri concrete privind punerea în aplicare' a acestui document.

Cu toate acestea, potrivit presei ruse, planul franco-german ia în considerare schimbarea liniei frontului în estul Ucrainei și înghețarea conflictului până la sfârșitul primăverii, cu condiția ca rebelii să pună capăt ofensivei.

Kremlinul susține că nu știe ce conține planul Merkel-Hollande, dar speră că va fi unul constructiv, după cum a declarat Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus. Vizita surpriză a liderilor Franței și Germaniei la Moscova a determinat schimbări în programul șefului statului rus Vladimir Putin, care urma să plece vineri în Cerkesia (Caucazul de Nord) pentru o reuniune consacrată problemelor interetnice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /