Miza alegerilor din Grecia va fi 'menținerea țării în Europa', avertizează Samaras

Miza alegerilor legislative anticipate programate la 25 ianuarie o reprezintă 'menținerea țării în Europa', a afirmat marți premierul grec conservator Antonis Samaras, într-o aluzie la o posibilă victorie a stângii radicale reprezentate de formațiunea Syriza, relatează agenția France Presse.

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Trebuie să intrăm 'în lupta electorală cu responsabilitate' pentru că 'de această luptă depinde menținerea țării în Europa', a declarat el cu ocazia unei întâlniri cu președintele republicii Carolos Papoulias.

Antonis Samaras a mers marți la reședința prezidențială pentru a solicita dizolvarea parlamentului, după cum prevede constituția, și organizarea de alegeri anticipate la 25 ianuarie. 'Alegerile nu erau necesare', a declarat Samaras, exprimându-și regretul față de absența unui consens în rândul deputaților care nu au reușit luni să aleagă un nou șef al statului.

Scrutinul anticipat va avea loc în condițiile în care Grecia negociază cu UE și FMI continuarea planului său de ajutor, iar o posibilă victorie a Syriza, favorită în sondajele de opinie și dornică să pună capăt politicilor de austeritate și să negocieze o nouă restructurare a datoriei, suscită îngrijorare, notează AFP

Reacționând la eșecul parlamentului grec de a alege un nou președinte, ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble a avertizat luni Grecia să nu renunțe la programul ei de austeritate, considerând că nu există 'nicio alternativă'. Spectrul unei eventuale ieșiri a Greciei din zona euro a fost în mai multe rânduri agitat de finanțatori și de Samaras, mai ales cu ocazia ultimelor alegeri legislative din iunie 2012, când țara se afla în plină criză.

AGERPRES/(AS — editor: Bogdan Mureșan)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul șef al Departamentului Analiză din SRI anunță explozia COVID-19 în România

2 Turcescu anunță iminenta săltare a Gabrielei Firea!

3 Nou cutremur în PSD! Aproape toată Organizația Ilfov a trecut la PNL, cu primari cu tot!

4 Scandal de hărțuire sexuală la vârful PMP

5 Cum ies la iveală epoleții la PSD!!! Tatăl lui Mihai Tudose, confirmat cu coronavirus, este internat la Spital…