Mongolia devine al 105-lea stat care abolește pedeapsa cu moartea

Mongolia devine al 105-lea stat care abolește pedeapsa cu moartea

Mongolia a devenit miercuri al 105-lea stat care abolește pedeapsa capitală, după adoptarea de către parlamentul de la Ulan Bator a unui cod penal care exclude execuțiile, o deciziei salutată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), relatează agenția France Presse.

'Nu există o creștere semnificativă a crimelor în țările unde nu există pedeapsa cu moartea', a declarat ministrul mongol al justiției, Khishigdemberel Temuujin, precizând că legea era 'așteptată de mult timp'.

Dispoziția a fost adoptată săptămâna trecută de parlamentul de la Ulan Bator, după dezbateri îndelungate.

Președintele Țahiagiin Elbegdorj este un aboliționist și a întrerupt execuțiile după sosirea sa la putere, în anul 2010, folosindu-și atribuția de comutare a pedepselor.

'Această evoluție este extrem de încurajatoare și este un exemplu concret de progres pozitiv în lupta pentru drepturile omului pentru toți — inclusiv pentru persoanele vinovate de crime oribile', a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, într-un comunicat ce salută decizia Mongoliei de abolire a pedepsei capitale.

Nicio execuție nu a avut loc în Mongolia începând din 2008, potrivit Amnesty International (AI). Directorul AI pentru Asia de Est, Roseann Rife, a estimat că pedeapsa cu moartea este 'pe cale să devină un lucru de domeniul trecutului în întreaga lume'.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Karina Olteanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

4 Foarte interesante amănunte!

5 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție