Mongolia devine al 105-lea stat care abolește pedeapsa cu moartea

Mongolia a devenit miercuri al 105-lea stat care abolește pedeapsa capitală, după adoptarea de către parlamentul de la Ulan Bator a unui cod penal care exclude execuțiile, o deciziei salutată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), relatează agenția France Presse.

'Nu există o creștere semnificativă a crimelor în țările unde nu există pedeapsa cu moartea', a declarat ministrul mongol al justiției, Khishigdemberel Temuujin, precizând că legea era 'așteptată de mult timp'.

Dispoziția a fost adoptată săptămâna trecută de parlamentul de la Ulan Bator, după dezbateri îndelungate.

Președintele Țahiagiin Elbegdorj este un aboliționist și a întrerupt execuțiile după sosirea sa la putere, în anul 2010, folosindu-și atribuția de comutare a pedepselor.

'Această evoluție este extrem de încurajatoare și este un exemplu concret de progres pozitiv în lupta pentru drepturile omului pentru toți — inclusiv pentru persoanele vinovate de crime oribile', a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, într-un comunicat ce salută decizia Mongoliei de abolire a pedepsei capitale.

Nicio execuție nu a avut loc în Mongolia începând din 2008, potrivit Amnesty International (AI). Directorul AI pentru Asia de Est, Roseann Rife, a estimat că pedeapsa cu moartea este 'pe cale să devină un lucru de domeniul trecutului în întreaga lume'.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Karina Olteanu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Andreea Esca, vedeta Pro TV, confirmată pozitiv cu noul coronavirus

2 ULTIMA ORĂ 20 de state din Europa interzic accesul românilor sau le impun restricții la intrarea pe teritoriil…

3 Dumitru Buzatu, în CEX-ul PSD: „Coronavirusul nu există” / Către liderii social-democrați: „Oricum, sunteți toți…

4 VIDEO Prins asupra faptului, amantul unei craiovence a fugit 3 kilometri în pielea goală, în timp ce soţul înş…

5 „Adio, Grecia! Nu mai mergem în viața noastră!” Revoltă pe forumuri, după ce Grecia a decis să suspende tempor…