NATO în alertă ca urmare a activității aviației ruse în spațiul aerian european, inclusiv în zona Mării Negre

NATO în alertă ca urmare a activității aviației ruse în spațiul aerian european, inclusiv în zona Mării Negre

Alianța Nord-Atlantică a anunțat miercuri că a desfășurat în ultimele două zile mai multe intervenții aeriene după ce a detectat o intensă activitate a aviației militare ruse în spațiul aerian european, inclusiv în zona Mării Negre, transmite AFP, citând un comunicat emis de NATO.

Avioanele statelor Alianței au decolat în patru locuri diferite pentru a executa misiuni de interceptare a patru grupuri de avioane militare rusești care efectuau manevre deasupra Oceanului Atlantic, Mării Baltice, Mării Nordului și Mării Negre, se precizează în textul ce face referire la o activitate 'pe scară extinsă' și 'neobișnuită' a aviației ruse.

În cadrul celei mai importante operațiuni au fost ridicate de la sol avioane aparținând forțelor aeriene din trei state membre ale NATO, după ce deasupra Atlanticului a fost detectată o formație de 8 avioane rusești, dintre care patru erau aparate de vânătoare-bombardament și patru avioane de realimentare în zbor.

Avioanele forțelor aeriene norvegiene s-au apropiat de ele pentru a le identifica, moment în care șase dintre avioanele interceptate s-au întors din drum, însă două bombardiere de tipul TU-95 și-au menținut traiectoria. Drept urmare, și aviația britanică a ridicat de la sol avioane pentru a le escorta pe acestea din urmă. Ulterior, cele două aparate rusești au fost preluate în observație de avioane portugheze și au revenit mai târziu în direcția Marii Britanii și a Norvegiei, care au fost nevoite să aplice din nou aceeași procedură.

Potrivit NATO, aparatele rusești nu au cerut aprobarea vreunui plan de zbor, nu au avut niciun contact cu autoritățile aeriene civile și nu comunicau, 'ceea ce reprezintă un risc potențial pentru zborurile civile'.

O altă operațiune a fost condusă de aviația turcă deasupra Mării Negre pentru a intercepta un grup de patru avioane rusești, dintre care două erau bombardiere TU-95.

Și aviația germană a fost nevoită să intervină marți pentru a intercepta un grup de șapte avioane de luptă rusești care efectuau manevre deasupra Mării Baltice.

După izbucnirea crizei din Ucraina a crescut frecvența incursiunilor avioanelor militare rusești în apropierea spațiului aerian al unor state NATO. Potrivit experților militari, Rusia folosește astfel de zboruri pentru a testa sistemele de apărare antiaeriană ale altor țări și pentru a-și etala forța militară.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro