NATO își testează forța de reacție rapidă în Cehia și Olanda

NATO își testează forța de reacție rapidă în Cehia și Olanda

NATO a desfășurat aproximativ 1.500 de soldați în Cehia și Olanda pentru a evalua noua sa forță de reacție rapidă (VJTF), a anunțat joi un ofițer pe aeroportul din Chrudim, la 100 km est de Praga, relatează AFP. Aproximativ 900 de germani și 200 de olandezi participă, între alții, la acest exercițiu în Olanda și 150 de cehi în țara lor, a precizat căpitanul Marek Marszalek, din cadrul Comandamentului NATO de la Napoli.

Numit 'Noble Jump', acest xercițiu de alertă urmează să evalueze gradul de pregătire a forței interarme de reacție rapidă, a cărei creare a fost decisă în urma summitului NATO de la Newport, din septembrie 2014, pentru a întări flancul estic al Alianței în fața ambițiilor Moscovei.

"Obiectivul cheie este de a testa noul concept de reacție rapidă în câteva zeci de ore începând din momentul ordinului dat, nu în câteva zeci de zile ca până acum', a declarat la Chrudim generalul ceh Jiri Baloun.

'Scenariul este situat în țările baltice. Vă puteți imagina contextul voi înșivă', a adăugat ofițerul, făcând aluzie la rolul atribuit Rusiei în conflictul din Ucraina.

Anexarea Crimeii în urmă cu un an de către Rusia a stârnit îngrijorări în mai multe țări din Europa Centrală care au aderat la NATO după încheierea Războiului Rece și în special în statele baltice, care au fost ocupate de URSS timp 50 de ani.

Un exercițiu mai amplu, 'Noble Jump 2', este prevăzut în iunie în Polonia, cu desfășurarea de trupe aliate venite din Germania, Olanda, Norvegia și Cehia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...