Navele Mistral: Moscova anunță un acord cu Parisul asupra despăgubirilor

Navele Mistral: Moscova anunță un acord cu Parisul asupra despăgubirilor

Moscova a anunțat un acord cu Parisul în problema spinoasă a navelor Mistral după luni de negocieri, Rusia urmând să primească 1,2 miliarde de euro ca despăgubire pentru nelivrarea de către Franța a celor două portelicoptere contractate, relatează France Presse. Acordul însă nu fusese confirmat vineri de Palatul Elysee. Contenciosul între Franța și Rusia a pus președinția franceză într-o situație jenantă, divizată între interesele economice și dorința de a obliga Rusia să-și schimbe poziția în criza ucraineană.

'Negocierile sunt deja complet încheiate, totul a fost deja decis — și calendarul, și suma', a anunțat consilierul pentru cooperarea militară și tehnică a președintelui rus, Vladimir Kojin, în declarații făcute joi seara pentru agenția de presă RIA Novosti.

Parisul trebuia să ramburseze Moscovei circa 1,16 miliarde de euro, potrivit unui calcul avansat de cotidianul rus Kommersant, care citează mai multe surse anonime.

Nici Palatul Elysee, nici societatea însărcinată cu exporturile de arme ruse Rosoboronexport, nici serviciile vicepremierului rus Dmitri Rogozin — cea mai înaltă autoritate pe probleme militare — nu au dorit să confirme pentru AFP declarațiile făcute de Kojin și informațiile apărute în cotidianul Kommersant.

Dosarul Mistral — care tensionează relațiile între cele două țări de la anularea la sfârșitul lunii noiembrie de către Paris a vânzării celor două portelicoptere Mistral Moscovei ca urmare a rolului său în criza ucraineană — intrase de câteva luni în impas în chestiunea valorii despăgubirii în contul celor două nave.

Autoritățile ruse considerau până acum că suma sugerată de Franța era insuficientă: Parisul s-a oferit să plătească 785 milioane de euro, dar Rusia nu a fost de acord, estimând cifra prejudiciului la 1,163 miliarde de euro.

Moscova a luat în calcul inclusiv cheltuielile pentru formarea profesională a 400 de marinari care urmau să formeze unul din echipaje, construcția infrastructurii la Vladivostok (Extremul Orient rus), unde urma să aibă baza primul Mistral și fabricarea a patru elicoptere de luptă.

O altă piatră de încercare în acest dosar: Rusia a refuzat orice acord de reexportare a navelor înainte de primirea despăgubirii, potrivit Kommersant, un aspect esențial pentru Franța, care plătește circa 5 milioane de euro lunar pentru întreținerea Mistral.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Comentator turc de la CM, schimbat în timpul meciului după ce a rostit numele „interzis” al unei legende a Turciei

2 Un stick descoperit în anusul unui agent FSB arestat de ucraineni arată cum a ajuns Ungaria un hub al spionajului rusesc

3 Foarte interesante amănunte!

4 Lumea interlopă este în doliu

5 „Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el”