Nicolas Sarkozy a fost plasat de justiția franceză sub statutul de 'martor asistat'

Fostul președinte conservator francez Nicolas Sarkozy a fost interogat miercuri de un tribunal din Paris în dosarul referitor la penalitățile ce i-au fost imputate pentru neregulile din finanțarea campaniei sale electorale și a fost declarat 'martor asistat', statut premergător inculpării, relatează publicația Le Monde. Conform legislației franceze, plafonul cheltuielilor electorale pentru un candidat la președinție este de 22,2 milioane de euro. Întrucât Sarkozy nu a reușit să se încadreze în acest plafon, partidul său, Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP) a decis să preia circa 18,5 milioane de euro din chletuielile pentru campania din anul 2012, apelând la diverse scheme financiare frauduloase.

Sesizând ilegalitatea, Consiliul Constituțional a respins conturile de campanie și i-a aplicat lui Sarkozy personal o penalitate de 363.615 de euro, dar și aceasta a fost plătită inițial tot de UMP. În consecință, justiția franceză a deschis un nou dosar în octombrie 2014.

Drept urmare, Nicolas Sarkozy a rambursat partidului suma pe care acesta a plătit-o în locul lui, dar justiția a apreciat că infracțiunea rămâne și a decis continuarea procesului, între timp fiind inculpați fostul șef al UMP, Jean-François Copé, și fostul trezorier al acestei formațiuni, Catherine Vautrin.

Sarkozy nu a fost deocamdată inculpat, dar în urma audierii de miercuri a fost plasat sub statutul de 'martor asistat', care în dreptul francez este rezervat persoanelor despre care judecătorii dispun de indicii că ar fi participat la comiterea de infracțiuni și este ultima etapă înaintea punerii sub acuzare. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 UPDATE / Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat, într-o declarație oficială, că informația prezentată de Digi 24 este…

2 COVID-19 a suferit 10 mutaţii / Tinerii nu sunt imuni la coronavirus

3 ULTIMA ORĂ / Guvernul a modificat statutul poliţiştilor şi militarilor: se întrerup concediile de odihnă, se sus…

4 Masonul din spatele birtului care a vândut statului 1,7 milioane de măști a încheiat 16.290 de contracte cu st…

5 Crucea Roșie a importat un milion de măști ca să le doneze. Statul le-a blocat în vamă / „I-au pus cu capul pe c…

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor