Norvegia ia în calcul posibilitatea închiderii frontierei cu Rusia pentru a stăvili afluxul de refugiați

Norvegia ia în calcul posibilitatea închiderii frontierei cu Rusia pentru a stăvili afluxul de refugiați

Guvernul Norvegiei nu exclude posibilitatea ca singurul punct de trecere de la frontiera pe uscat dintre Norvegia și Federația Rusă să fie închis temporar, în condițiile în care tot mai mulți refugiați din țări ale Orientului Mijlociu ajung pe teritoriul norvegian dinspre Rusia, a declarat ministrul justiției și securității publice al Norvegiei, Anders Anundsen, într-un interviu acordat publicației Aftenposten, citat de agenția de presă TASS.

'Continuăm să evaluăm toate posibilitățile', a declarat Anundsen, întrebat de jurnalistul de la Aftenposten dacă guvernul norvegian consideră necesară închiderea temporară a acestui punct de frontieră. 'La ora actuală, susținem politica dialogului cu autoritățile ruse, însă deocamdată nu am obținut niciun rezultat', a mai spus el.

În același timp, premierul norvegian Erna Solberg a declarat pentru același cotidian că 'atât pentru Norvegia, cât și pentru Rusia este important ca frontiera să rămână deschisă'. 'La ora actuală, urmăm niște reguli diplomatice stricte, pentru a asigura previzibilitatea situației în zonele frontaliere', a subliniat Solberg.

Mai mult de 3.000 de solicitanți de azil au ajuns în acest an în Norvegia dinspre Federația Rusă, pe la punctul de trecere a frontierei de la Storskog, iar 90% dintre aceștia au trecut granița în ultimele două luni. Inițial, majoritatea erau cetățeni sirieni, însă acum peste jumătate dintre ei sunt afgani.

Potrivit statisticilor elaborate de autoritățile norvegiene pentru imigrație, așa-zisul 'traseu arctic' spre Europa, prin Murmansk și Nikel, este utilizat de cetățeni din peste 30 de țări.

Această situație stârnește o profundă îngrijorare în Norvegia. Problema a fost abordată de către șeful diplomației norvegiene Borge Brende, în timpul unei întrevederi cu omologul rus Serghei Lavrov, care a avut loc la mijlocul lui octombrie în orașul finlandez Oulu.

Între timp, în mass-media norvegiene apar tot mai multe articole conform cărora partea rusă ar putea fi interesată în agravarea crizei refugiaților, îndreptând în mod intenționat afluxurile de migranți spre frontiera Norvegiei.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu)

Citiți și:


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...