Norvegiana Kristin Lund, prima femeie care va conduce forţe ONU de menţinere a păcii

Norvegiana Kristin Lund, prima femeie care va conduce forţe ONU de menţinere a păcii

Secretarul general ONU Ban Ki-moon a numit o norvegiană, pe generalul de divizie Kristin Lund, la conducerea Forţelor Naţiunilor Unite de Menţinerea Păcii în Cipru (UNFICYP), a anunţat luni ONU.

Norvegiana Kristin Lund, prima femeie care va conduce forţe ONU de menţinere a păcii

Generalul Lund, în vârstă de 56 de ani, este prima femeie care va conduce o forţă ONU de menţinere a păcii. Ea îl va înlocui, la mijlocul lui august, pe generalul chinez Chao Liu.

Kristin Lund are 34 de ani de experienţă în armata norvegiană şi forţele ONU, activând în calitate de comandant adjunct al forţelor tereste norvegiene între 2007 şi 2009 şi de şef de Stat Major al Gărzii Naţionale Norvegiene. Ea a servit în cadrul FINUL în Liban şi FORPRONU (Forţa de Protecţie a Naţiunilor Unite) în fosta Iugoslavie.

UNFICYP a fost creată în 1964 cu scopul de a preveni reluarea luptelor între ciprioţii greci şi ciprioţii turci. Forţa numără 930 de militari şi 66 de poliţişti care supreveghează zona tampon şi efectuează activităţi umanitare.

Cipru este divizat în două sectoare din 1974, după ce armata turcă a ocupat nordul insulei ca reacţie la lovitura de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci privind alipirea insulei la Grecia. O primă tentativă de reunificare a eşuat în 2004.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro