Noul președinte al Poloniei, Andrzej Duda, pledează pentru o prezență crescută a NATO în țara sa și în regiune

Noul președinte al Poloniei, Andrzej Duda, pledează pentru o prezență crescută a NATO în țara sa și în regiune

Polonia are nevoie de consolidarea garanțiilor sale de securitate și de creșterea prezenței NATO pe teritoriul țării și în regiune, precum și de ajustarea politicii sale externe, dar nu de o revoluție, a declarat joi noul președinte polonez Andrzej Duda, într-un discurs susținut după ceremonia învestirii sale oficiale în funcție, în fața camerelor reunite ale parlamentului de la Varșovia, relatează Reuters și Radio Polskie.

'Problema trebuie pusă fără echivoc — avem nevoie de mai multe garanții din partea NATO. Nu numai Polonia are nevoie de acestea, ci întreaga Europă Centrală și de Est, care s-a trezit într-o situație geopolitică complexă. E nevoie de întărirea prezenței NATO în această parte a Europei, inclusiv în țara noastră', a pledat noul președinte polonez, în contextul în care un summit al Alianței Nord-Atlantice este prevăzut să aibă loc la Varșovia în iulie 2016.

Referitor la politica externă pe ansamblu, Andrzej Duda a subliniat că Varșovia trebuie să acționeze cu 'calm, dar fără echivoc'. 'Politica externă poloneză nu trebuie supusă unor schimbări revoluționare, dar ea are nevoie de corectări — intensificarea activității, extinderea dialogului despre obiectivele, aspirațiile și interesele noastre', a subliniat Andrzej Duda, adăugând: 'Trebuie să ne preocupăm de unitatea UE și de faptul de a se ține cont de interesele noastre în cadrul ei'.

În conformitate cu Legea fundamentală a țării, Andrzej Duda a depus jurământul în fața Adunării Naționale (parlamentul). 'Jur să fiu credincios Constituției, să veghez cu fermitate la demnitatea poporului, la independența și securitatea statului, iar binele Patriei și bunăstarea poporului să fie pentru mine cel mai înalt deziderat. Așa să-mi ajute Dumnezeu', a declarat noul președinte polonez.

În timpul rostirii jurământului, în partea dreaptă a șefului statului a stat soția sa, Agata, care de astăzi devine 'prima doamnă' a Poloniei.

La ceremonie au participat, pe lângă deputați, senatori, responsabili ai executivului etc, și foștii președinți ai Poloniei — Bronislaw Komorowski, Aleksander Kwasniewski și Lech Walesa. După cum relevă Gazeta Wyborcza, fostul premier Donald Tusk, actualul președinte al Consiliului European, nu a fost prezent la ceremonie.

Andrzej Duda — care a candidat din partea partidului populist Lege și Justiție (PiS), al lui Jaroslaw Kaczynski—, a fost ales președinte la 24 mai, cu 51,55% de voturi în al doilea tur de scrutin, în care l-a devansat pe contracandidatul său, Bronislaw Komorowski, președintele în exercițiu, acesta obținând 48,45% din sufragii.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Flori Tiulea)



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria