Oficial CE: Jean-Claude Juncker începe marţi discuţiile cu candidaţii pentru postul de comisar

Oficial CE: Jean-Claude Juncker începe marţi discuţiile cu candidaţii pentru postul de comisar

Jean-Claude Juncker începe marţi discuţii cu candidaţii pentru postul de comisar, urmând ca din Slovenia, care a propus trei nume, să o audieze pe Alenka Bratusek, a declarat purtătorul de cuvânt Natasha Bertaud, care nu a dorit să spună cu cine va discuta preşedintele CE din partea României.

Oficial CE: Jean-Claude Juncker începe marţi discuţiile cu candidaţii pentru postul de comisar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Începând de mâine (marţi - n.r.) domnul Juncker va începe discuţiile cu candidaţii pentru postul de comisar. În acest moment nu putem spune când se va încheia acest proces întrucât încă ne lipseşte un candidat", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Natasha Bertaud, precizând că Belgia este ţara care nu a trimis la Bruxelles nicio propunere.

Întrebată cum se va proceda în cazul Sloveniei, care a propus trei candidaţi, şi al României care a venit cu două propuneri, Bertaud a precizat că din partea Sloveniei va fi audiat actualul premier, Alenka Bratusek.

La insistenţele jurnaliştilor care au dorit să ştie cine va fi audiat din partea României, purtătorul de cuvânt al CE nu a dorit să comenteze.

Premierul Victor Ponta l-a informat în data de 30 iulie pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea , despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu .

Ponta i-a transmis lui Zgonea, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în data de 30 iulie, pentru informare, scrisoarea pe care i-a adresat-o preşedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la propunerile Guvernului privind viitorul comisar european din partea României.

"Doresc să vă informez că, imediat ce voi primi răspuns oficial din partea preşedintelui ales al CE asupra deciziei luate, Guvernul va demara procedurile pentru audierea persoanei nominalizate, în conformitate cu Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene", i-a scris Ponta lui Zgonea.

În scrisoarea transmisă lui Juncker, Ponta i-a transmis acestuia faptul că Dacian Cioloş este prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională şi agricultura.

"Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveţi în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luaţi în considerare candidatura doamnei vicepreşedinte al PE, Corina Creţu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior", i-a scris Ponta lui Juncker.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”