Omul care aduce liniştea: Un MILIARDAR vrea să pună capăt violenţelor

Omul care aduce liniştea: Un MILIARDAR vrea să pună capăt violenţelor

Calmul a revenit marţi la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după mai multe zile de violenţe sângeroase care au implicat proruşii şi forţele ucrainene, în parte graţie implicării miliardarului Rinat Ahmetov, omul puternic din această regiune.

Rinat Ahmetov (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"După revoltele din 9 mai, care s-au soldat cu şapte morţi şi 42 de răniţi, populaţia era înspăimântată, poliţia demoralizată. Erau multe jafuri în magazine, furturi de maşini, haos şi sentimentul unui vid de putere ... trebuia reacţionat", povesteşte Iuri Zincenko, în vârstă de 39 de ani, directorul uzinei metalurgice Ilici, principalul angajator din regiune şi una dintre cele mai prospere ale imperiului industrial al lui Rinat Ahmetov.

Conducerea uzinei Ilici a decis să înfiinţeze o miliţie non-armată, recrutată din rândul celor 30.000 de angajaţi ai săi, pentru a ajuta la restaurarea ordinii în acest oraş portuar cu 500.000 de locuitori, situat pe litoralul Mării Azov.

"Este perfect legal. Oamenii noştri patrulează cu poliţia, nu poartă arme. Sunt două zile de când am început şi deja nu mai sunt jafuri şi oameni înarmaţi în oraş. Situaţia s-a calmat net", asigură Zincenko.

Într-adevăr, la Mariupol pot fi întâlnite grupuri de circa zece bărbaţi, uşor de recunoscut după vesta cu numele uzinei, însoţiţi de câţiva poliţişti.

Primul semn al unei ameliorări a situaţiei este faptul că barierele care au fost ridicate în oraş de separatiştii proruşi au dispărut, au constatat jurnaliştii AFP.

"După acelaşi model, vom forma patrule în alte oraşe din regiunea Doneţk", unde Rinat Ahmetov are uzine, asigură Zincenko.

Uzina Ilici a lui Ahmetov ajută direct poliţia, furnizând în special carburant poliţiştilor ale căror sedii au fost incendiate în timpul revoltelor.

"Ne iubim ţara, suntem pentru o Ucraină unită. Suntem patrioţi", a declarat Zincenko, în timp ce drapelele ucrainene flutură alături, în faţa sediului administraţiei companiei.

Rinat Ahmetov, cel mai bogat bărbat din Ucraina, cu o avere estimată la peste 11 milliarde de dolari de către Forbes, este o figură prezentă permanent în viaţa economică şi politică a regiunii.

Cotizaţia uzinei metalurgice Ilici din Mariupol reprezintă 25 la sută din bugetul total al regiunii Doneţk, una dintre cele două regiuni din estul ţării unde proruşii şi-au proclamat, duminică, independenţa.

Dar în conflictul dintre Kiev şi separatiştii înarmaţi proruşi, Ahmetov depune eforturi pentru păstrarea unei poziţii echilibrate pe cât posibil: el îşi afişează ataşamentul faţă de Ucraina unită şi ajută autorităţile să restaureze ordinea la Mariupol dar s-a întâlnit şi cu liderii insurgenţilor proruşi din Doneţk.

Atent să se prezinte ca un bărbat preocupat de pace, el le-a cerut autorităţilor de la Kiev să pună capăt operaţiunii militare destinate să preia controlul asupra estului rebel şi a cerut în acelaşi timp proruşilor să renunţe la independenţă şi să negocieze cu Kievul.

Viitorul este nesigur pentru regiunile Doneţk şi Lugansk, unde se concentrează o mare parte din imperiul industrial al lui Rinat Ahmetov. Cotidianul Vocea poporului al "Republicii Doneţk" decretate de separatiştii proruşi denunţa "vampirii oligarhi" şi cerea, în urmă cu o săptămână, "să se pună capăt bantustanului oligarho-nazist" în Ucraina.

Rinat Ahmetov este preşedintele clubului de fotbal Şahtior Doneţk şi are interese care merg de la siderurgie la energie, de la bănci la asigurări. El reprezintă pentru mulţi ucraineni arhetipul acestor oligarhi care controlează ţara de 20 de ani şi care s-au îmbogăţit rapid în condiţii obscure în primii ani ai independenţei.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 Scandal sexual în handbalul românesc

4 De citit!

5 Așa o fi?