Operațiunea ''Furtuna''/20 de ani: Croația celebrează ''victoria'', Serbia comemorează victimele

Operațiunea ''Furtuna''/20 de ani: Croația celebrează ''victoria'', Serbia comemorează victimele

Croația a început marți manifestări, ce vor continua și miercuri, pentru a marca ''victoria'' sa în operațiunea ''Furtuna'', care i-a permis în 1995 să recucerească teritoriile controlate de către separatiștii sârbi, în timp ce Serbia comemorează victimele evenimentelor de acum 20 de ani, pe care le-a calificat drept ''pogrom'', relatează AFP, Tanjug, DPA și Xinhua.

La Zagreb, cea de-a 20 aniversare a ''eliberării'' țării a fost marcată marți printr-o paradă militară la care au participat circa 3.000 de militari, inclusiv foști combatanți ai conflictului sârbo-croat (1991-1995), peste 300 de vehicule și circa 30 de avioane și elicoptere.

'' 'Furtuna' a reprezentat o turnură crucială (în conflict), o operațiune militară strălucită, justificată și legitimă, care a eliberat zonele ocupate'', a declarat președinta Croației, Kolinda Grabar Kitarovic, potrivit AFP și DPA, făcând apel la concetățenii săi să fie ''mândri și demni'' în timpul celor două zile de manifestări.

Miercuri, autoritățile croate continuă manifestările la Knin (sud), ''capitala'' fostei Republici Sârbe Kraina (RSK), pe care o proclamaseră în acea vreme etnicii sârbi în Croația.

Declararea în 1991 de către Croația a independenței sale față de Iugoslavia a fost urmată de un război între forțele Zagrebului și separatiștii sârbi, susținuți militar și financiar de către Belgrad. Conflictul s-a soldat cu circa 20.000 de morți, precizează AFP.

Pe 4 august 1995, forțele croate au lansat operațiunea ''Furtuna'', pentru a prelua controlul unei mari părți a teritoriilor deținute în Croația de către etnicii sârbi, punând practic sfârșit în câteva zile războiului.

Sute de sârbi — 667 de persoane, potrivit Comitetului Helsinki, 2.500, conform guvernului Serbiei — au fost uciși în timpul operațiunii și după operațiune și alte peste 200.000 s-au refugiat din Croația în Bosnia și în Serbia.

Autoritățile sârbe au organizat la rândul lor manifestări de comemorare a victimelor evenimentelor de acum 20 de ani. Guvernul sârb a declarat zi de doliu național miercuri, afirmând că operațiunea ''Furtuna'' a fost ''cea mai mare purificare etnică'' din istoria recentă a Europei, notează AFP și DPA..

O ceremonie a avut loc marți la Sremska Raca (nord-vest), pe un pod între Bosnia și Serbia, pe care sosea în acea vreme coloana de refugiați sârbi din Croația. Premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, și președintele Republicii Srpska (RS, entitatea sârbă din Bosnia), Milorad Dodik, au participat la ceremonie.

Adresându-se mulțimii, Vucic a afirmat că Serbia construiește relații bune cu vecina sa Croația, dar nu dorește să uite ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani, când sute de mii de sârbi au fost alungați din casele lor.

''Este pace între noi și Croația. O vom menține și dorim cele mai bune relații în viitor. Sper, de asemenea, că vom dezvolta relații de prietenie în curând în casa europeană a națiunilor. Cu toate acestea, transmitem din acest loc un mesaj clar, că această crimă ar trebui iertată, dar niciodată uitată'', a declarat Vucic, citat de Xinhua.

DPA menționează că, în zilele de dinaintea manifestărilor, televiziunea de stat sârbă RTS a difuzat un videoclip de 30 de secunde cu sloganul '' 'Furtuna' a fost un pogrom. Să nu uităm'', arătând imagini cu distrugeri și coloane de refugiați sârbi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?