Pactul Molotov-Ribbentrop: Dezacord între Putin și Merkel

Pactul Molotov-Ribbentrop: Dezacord între Putin și Merkel

Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel și-au afișat duminică dezacordul în privința pactului germano-sovietic din 1939, liderul de la Kremlin apărând ideea că URSS nu a avut de ales pentru a evita războiul cu Germania, în timp ce șefa guvernului de la Berlin a reiterat faptul că împărțirea Poloniei și anexarea țărilor baltice au fost 'ilegitime'.

Cei doi lideri s-au exprimat pe acest subiect în cadrul unei conferințe de presă comune susținute după întrevederea pe care au avut-o la Kremlin, a doua zi după ceremoniile grandioase desfășurate la Moscova pentru marcarea a 70 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, după cum relatează AFP.

'Uniunea Sovietică a făcut imense eforturi pentru a crea condițiile favorabile unei rezistențe colective la nazismul în Germania (...), pentru a forma un bloc antifascist în Europa. Dar toate aceste eforturi nu au avut succes', a declarat Putin.

'Când a realizat că a fost lăsată singură în fața Germaniei lui Hitler, URSS a luat măsuri pentru a evita o confruntare directă, și a fost semnat pactul Molotov-Ribbentrop', a continuat președintele rus. 'Acest pact avea sens din punct de vedere al garanțiilor de securitate pentru Uniunea Sovietică', a adăugat el, răspunzând astfel la o întrebare a jurnaliștilor legată de recentele declarații ale ministrului rus al culturii, Vladimir Medinski, care a calificat pactul Molotov-Ribbentrop drept un triumf al diplomației lui Stalin.

'Este greu de înțeles pactul Molotov-Ribbentrop, dacă nu luăm în considerare clauza adițională secretă', care prevedea împărțirea Poloniei și anexarea țărilor baltice, a reacționat Angela Merkel. 'Din acest punct de vedere, eu cred că nu a fost corect, ceea ce s-a făcut a fost ilegitim', a adăugat cancelarul german, potrivit AFP.

Președintele rus a justificat și în trecut pactul germano-sovietic din 1939 și a calificat prăbușirea URSS drept 'cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...