'Părintele' bombei atomice pakistaneze: Este posibil ca acordul cu marile puteri să fi salvat Iranul de la dezastru

'Părintele' bombei atomice pakistaneze: Este posibil ca acordul cu marile puteri să fi salvat Iranul de la dezastru

Este posibil ca recentul acord nuclear între Republica Islamică Iran și partenerii săi de negocieri occidentali să fi salvat Iranul de la dezastru - fie sub forma unei lovituri de stat din interior, fie a unui atac din exterior, a declarat marți pentru Fox News controversatul om de știință Abdul Qadeer Khan, cunoscut ca părintele bombei atomice pakistaneze, suspectat că a furnizat tehnologie nucleară Iranului și Coreii de Nord.

Într-un email trimis Fox News, omul de știință pakistanez a apreciat că, 'într-un mod foarte abil și pragmatic, (conducerea iraniană) și-a salvat țara de la o situație foarte proastă — numiți-l un dezastru, dacă preferați'. Dacă Iranul nu ar fi acceptat acordul, 'haosul ulterior ar fi lăsat cale deschisă unei lovituri de stat militare sponsorizată de Occident, la fel cum s-a întâmplat în Egipt', susține savantul pakistanez, despre care se știe că a furnizat Teheranului tehnologie de îmbogățire a uraniului.

În acest sens, Simon Henderson, cercetător principal la Institutul pentru Politica Orientului Mijlociu de la Washington, a remarcat faptul că, în email-ul său, 'Khan a evitat orice referire la propria implicare în furnizarea de tehnologie de îmbogățire a uraniului către Iran'. 'Peste 5.000 de centrifuge IR-1, pe care Iranul a primit permisiunea să le păstreze, reprezintă copii ale centrifugii P-1 pakistaneze' inventate de el, relevă acesta.

Khan rămâne o personalitate populară în Pakistan. Mult timp, a fost suspectat că se afla în centrul unei rețele de trafic de arme nucleare la nivel mondial, fiind poreclit 'Johnny Appleseed Nuclear', o referire la pionierul american John Chapman, supranumit Johnny Appleseed, care obișnuia să care cu el tot timpul o geantă de piele plină cu semințe de măr, plantându-le oriunde mergea.

Se crede că Iranul, China, Libia și Coreea de Nord au plătit milioane de dolari pentru expertiza nucleară a lui Khan pentru programele lor ilicite. Khan insistă că toate activitățile sale au fost aprobate de către administrațiile militare și civile care s-au succedat la conducerea Pakistanului.

Iranul și marile puteri din Grupul '5 + 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania) au încheiat recent, după aproape doi ani de negocieri, un acord destinat să pună capăt tensiunilor generate de programul nuclear iranian. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 A murit una dintre cele mai frumoase femei ale României, la doar 49 de ani

3 CAZ RAR / Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustifica…

4 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România

5 Citiți și voi ce spune omul ăsta!