Parlamentul Lituaniei a votat reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Parlamentul Lituaniei a votat reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Lituania, după ce parlamentul țării a votat joi în favoarea unei astfel de măsuri, pe fondul temerilor în legătură cu criza tot mai accentuată din Ucraina, relatează joi agenția DPA.

Propunerea, aprobată cu 112 voturi ''pentru'' și 3 ''împotrivă'', a fost înaintată de Consiliul de Securitate al țării. Anual, între 3.000 și 3.500 de tineri vor primi o instruire de bază timp de nouă luni, în următorii cinci ani.

Mulți lituanieni se tem că Rusia, care a anexat Crimeea în urmă cu un an și le oferă sprijin separatiștilor proruși din estul Ucrainei, ar putea deveni o amenințare pentru Lituania.

Lituania a devenit unul dintre cei mai vehemenți critici ai Rusiei din regiune și a cerut în mod repetat o prezență a NATO mai puternică în regiunea baltică.

Vilnius renunțase la serviciul militar obligatoriu în 2008. Ministrul lituanian al apărării, Juozas Olekas, a estimat însă că reintroducerea lui va spori efectivele de militari și va duce la înființarea de rezerviști.

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a vorbit despre o decizie importantă și urgentă a legislativului. ''Sunt amenințări la granițele noastre. Salvgardarea securității noastre naționale ar trebui să fie nu numai prioritatea noastră, ci și datoria noastră'', a declarat președinta lituaniană.

Potrivit Ministerului lituanian de Externe, aproximativ 6,5% din populația Lituaniei este de origine rusă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /