Peste o sută de parlamentari japonezi, în vizită la sanctuarul controversat Yasukuni

Peste o sută de parlamentari japonezi, în vizită la sanctuarul controversat Yasukuni

Peste o sută de parlamentari japonezi s-au dus, vineri dimineaţă, la sanctuarul Yasukuni de la Tokyo, cu ocazia Festivalului Toamnei, organizat în acest loc de cult şintoist pe care China şi Coreea de Sud îl consideră un simbol al militarismului nipon din trecut.

În total, 110 aleşi, membri ai diferitor partide, vizitează vineri dimineaţă sanctuarul Yasukuni, a anunţat pentru AFP un reprezentant al acestui grup.

Premierul conservator Shinzo Abe, un naţionalist, a trimis un arbore sacru, potrivit presei nipone, dar nu se va duce la faţa locului în acest weekend.

Aflat la Milano, pentru Forumul Europa-Asia, el ar fi decis să se comporte mai moderat, pentru a nu irita China. De asemenea, el speră să se întâlnească, în noiembrie, la Beijing, în marja Formului Asia-Pacific, cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Abe s-a recules la Yasukuni în decembrie 2013 pentru a sărbători primul său an de la revenirea la putere, dar s-a abţinut de atunci să mai repete acest gest. Această primă vizită din 2006 a unui şef de Guvern japonez a provocat furie atât la Beijing, cât şi la Seul, ale căror relaţii cu Tokyo sunt afectate de diferende teritoriale.

Parlamentari conservatori niponi se duc în fiecare an la acest loc cult pe perioada desfăşurării unor festivaluri, dar şi pentru aniversarea capitulării Japoniei, la 15 august 1945.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Raluca Drăgoi, pozată în timp ce face sex oral

2 VIDEO Cine este Turku, interlopul cu grenadă și pistol care a chemat poliția să-l aresteze

3 Atenție, balenă în libertate pe plajă, la Mamaia!

4 CNA a amendat TVR cu 10.000 de lei după ce Cristache și Cristoiu l-au linșat pe președintele Iohannis

5 Așa o fi? / Dubioase și urât mirositoare sunt dedesubturile politicii românești