Polemică în SUA după eliberarea sergentului Bowe Bergdahl, considerat fie erou, fie dezertor

Polemică în SUA după eliberarea sergentului Bowe Bergdahl, considerat fie erou, fie dezertor

Eliberarea în Afganistan a sergentului Bowe Bergdahl, primită cu mândrie de către oficiali americani civili şi militari, a provocat o polemică asupra condiţiilor capturării sale, unii tovarăşi de arme neezitând să-l acuze de dezertare şi cerând să fie sancţionat, scrie Mediafax.

Casa Albă şi Pentagonul şi-au exprimat satisfacţia faţă de faptul că a fost onorată promisiunea de a nu lăsa un camarad pe teren şi faţă de recuperarea unui militar ţinut prizonier cinci ani, chit că a fost schimbat cu cinci cadre talibane.

Pancarte pe care se putea citi mesajul "Bowe, în sfârşit liber" au invadat străzile oraşului Hailey (Idaho), unde a crescut, însă o polemică asupra circumstanţelor dispariţiei sale - pe 30 iunie 2009, pe când se afla într-un avanpost, în provincia Paktika (est) - s-a instala rapid.

Anumiţi militari, inclusiv membri din unitatea sa, îl acuză că nu şi-a făcut datoria şi a abandonat postul, chiar c-a dezertat şi a vrut să fugă în India.

"Este în siguranţă şi a venit timpul să se spună adevărul", afirmă Nathan Bradley Bethea, un fost ofiţer, care a participat la căutări. "Iar adevărul este că Bergdahl era un dezertor şi că militari din unitatea sa au murit încercând să-l găsească", scrie el într-un articol publicat pe site-ul The Daily Beast. Şase militari au fost ucişi, potrivit acestuia, în vara lui 2009, în operaţiunile de căutare.

Militarul din cadrul "Blackfoot Company", în vârstă de 23 de ani la vremea respectivă, a părăsit baza pe jos, lăsând în urmă casca şi arma, dar luând busola, acuză Bethea, exprimându-şi totodată "compasiunea" faţă de suferinţele lui Bowe Bergdahl în cursul detenţiei.

"A plecat"

Un grup - "Bowe Bergdahl is NOT a hero" - a postat pe Facebook o petiţie prin care cere ca militarul să fie "pedepsit" pentru abandonarea postului.

"A plecat. El era acolo pentru a ne proteja şi, în loc să facă asta, a hotărât să-şi croiască propriul drum", fără să-i pese de vieţile pierdute ale militarilor care au încercat să-l găsească, a denunţat, la CNN, soldatul Jose Baggett, membru al unităţii acestuia.

Potrivit colonelului Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului, dispariţia lui Berdgahl nu a fost clasată ca o abandonare a postului sau ca o dezertare. În cursul detenţiei, el a fost de altfel "promovat în două rânduri" şi urmează să fie promovat la termen, din nou, în iunie.

"L-am adus acasă. Ne-am respectat principiul de a nu abandona niciodată un camarad. Va avea timp, în viitor, să gestioneze toate aceste probleme" cu privire la circumstanţele capturării sale, a pledat colonelul.

Însă oficiali americani recunosc, cu jumătate de gură, că este necesar un răspuns. "Nu avem, în continuare, o idee precisă despre ceea ce a provocat plecarea sa de la bază în acea noapte", a recunoscut, pentru CNN, un purtător de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Bowe Bergdhal a fost transferat duminică din Afganistan la un spital militar american în Landstuhl (Germania), unde a fost internat pe o perioadă nedeterminată.

O anchetã va avea loc, potrivit unui purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney. El face în continuare parte din armată şi, "evident, Departamentul Apărării va continua să evalueze toate circumstanţele din jurul detenţiei şi captivităţii sale iniţiale", a declart Carney luni.

Dezertarea pe timp de război este pasibilă, teoretic, cu pedeapsa cu moartea în Statele Unite. Pe reţele de socializare, mulţi consideră că, indiferent de acţiunile din trecut, Bowe Bergdhal a suferit suficient în cei cinci ani de captivitate.

În 2004, sergentul Charles Robert Jenkins, care a dezertat din post, de la frontiera intercoreeană, în 1965, şi care a petrecut timp de aproape 40 de ani pe mâna nord-coreenilor înainte să fie eliberat, a fost condamnat la 30 de zile de detenţie.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...