Polonia: Beata Szydlo - desemnată oficial în funcția de prim-ministru

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a desemnat-o oficial vineri în postul de premier pe Beata Szydlo, reprezentanta Partidului Lege și Justiție (PiS, conservator), care a câștigat alegerile parlamentare desfășurate pe 25 octombrie, relatează AFP și Reuters.

Beata Szydlo îi succede la conducerea guvernului Ewei Kopacz, care a prezentat joi demisia cabinetului ei în urma înfrângerii formațiunii sale, Platforma Civică (PO, liberal), după opt ani în care aceasta s-a aflat la putere.

Ceremonia desfășurată la Palatul prezidențial din Varșovia i-a permis șeful statului polonez să-i aducă un omagiu liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, artizanul victoriei lui Duda în alegerile prezidențiale și a Partidului Lege și Justiție în scrutinul legislativ de acum trei săptămâni.

Înaintea ceremoniei, Szydlo a declarat că dorește să supună 'cât mai rapid' aprobării parlamentului guvernul său, a cărui compoziție a prezentat-o deja luni.

Liderul PiS — formațiune catolică, populistă și eurosceptică — Jaroslaw Kaczynski nu face parte din noul guvern, dar el ar urma să exercite o influență preponderentă asupra politicii sale.

Într-o scurtă alocuțiune, președintele Duda i-a adus un omagiu lui Jaroslaw Kaczynski, pe care l-a calificat drept un 'mare politician și strateg'.

Șeful statului polonez a subliniat că PiS preia puterea executivă 'în circumstanțe excepționale' întrucât, cu sprijinul aliaților săi, formațiunea deține majoritatea absolută în ambele camere ale forului legislativ polonez. 'Este o responsabilitate imensă', a spus Andrzej Duda, asigurând noul guvern de sprijinul său total. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi date din exit-poll-uri / Marian Oprișan pierde șefia CJ Vrancea în favoarea PNL! Situație critică la Neamț, …

2 LIVE Alegeri locale 2020 / Prezență la vot de 41,48% la ora 19. În București - 31.86% / Trei județe trec de 50%

3 Emil Boc, scor istoric la Primăria Cluj-Napoca: 75% / Candidatul PSD a luat 4,68%!

4 HARTĂ Ce partide au câștigat șefia Consiliilor Județene

5 Priviți cum arată Gâdea... Pieleanu anunță 5 surprize la București!