Polonia: Beata Szydlo - desemnată oficial în funcția de prim-ministru

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a desemnat-o oficial vineri în postul de premier pe Beata Szydlo, reprezentanta Partidului Lege și Justiție (PiS, conservator), care a câștigat alegerile parlamentare desfășurate pe 25 octombrie, relatează AFP și Reuters.

Beata Szydlo îi succede la conducerea guvernului Ewei Kopacz, care a prezentat joi demisia cabinetului ei în urma înfrângerii formațiunii sale, Platforma Civică (PO, liberal), după opt ani în care aceasta s-a aflat la putere.

Ceremonia desfășurată la Palatul prezidențial din Varșovia i-a permis șeful statului polonez să-i aducă un omagiu liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, artizanul victoriei lui Duda în alegerile prezidențiale și a Partidului Lege și Justiție în scrutinul legislativ de acum trei săptămâni.

Înaintea ceremoniei, Szydlo a declarat că dorește să supună 'cât mai rapid' aprobării parlamentului guvernul său, a cărui compoziție a prezentat-o deja luni.

Liderul PiS — formațiune catolică, populistă și eurosceptică — Jaroslaw Kaczynski nu face parte din noul guvern, dar el ar urma să exercite o influență preponderentă asupra politicii sale.

Într-o scurtă alocuțiune, președintele Duda i-a adus un omagiu lui Jaroslaw Kaczynski, pe care l-a calificat drept un 'mare politician și strateg'.

Șeful statului polonez a subliniat că PiS preia puterea executivă 'în circumstanțe excepționale' întrucât, cu sprijinul aliaților săi, formațiunea deține majoritatea absolută în ambele camere ale forului legislativ polonez. 'Este o responsabilitate imensă', a spus Andrzej Duda, asigurând noul guvern de sprijinul său total. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul unui învățător bistrițean care l-a cunoscut pe președinte acum 20 de ani

2 Proasta s-a căcat în urnă! Dăncilă s-a referit la românii din diaspora folosind apelativul „ăștia”

3 ALERTĂ Proasta s-a pișat pe covor! Dăncilă a refuzat să răspundă în engleză la întrebarea unui jurnalist formu…

4 Concluzia? Iohannis-Dăncilă, scorul etapei! PSD, încă un eșec în drumul spre retrogradare!

5 Comentariul și concluziile lui Sebastian Lăzăroiu după ieșirile televizate ale celor doi candidați

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta