Polonia: Beata Szydlo - desemnată oficial în funcția de prim-ministru

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a desemnat-o oficial vineri în postul de premier pe Beata Szydlo, reprezentanta Partidului Lege și Justiție (PiS, conservator), care a câștigat alegerile parlamentare desfășurate pe 25 octombrie, relatează AFP și Reuters.

Beata Szydlo îi succede la conducerea guvernului Ewei Kopacz, care a prezentat joi demisia cabinetului ei în urma înfrângerii formațiunii sale, Platforma Civică (PO, liberal), după opt ani în care aceasta s-a aflat la putere.

Ceremonia desfășurată la Palatul prezidențial din Varșovia i-a permis șeful statului polonez să-i aducă un omagiu liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, artizanul victoriei lui Duda în alegerile prezidențiale și a Partidului Lege și Justiție în scrutinul legislativ de acum trei săptămâni.

Înaintea ceremoniei, Szydlo a declarat că dorește să supună 'cât mai rapid' aprobării parlamentului guvernul său, a cărui compoziție a prezentat-o deja luni.

Liderul PiS — formațiune catolică, populistă și eurosceptică — Jaroslaw Kaczynski nu face parte din noul guvern, dar el ar urma să exercite o influență preponderentă asupra politicii sale.

Într-o scurtă alocuțiune, președintele Duda i-a adus un omagiu lui Jaroslaw Kaczynski, pe care l-a calificat drept un 'mare politician și strateg'.

Șeful statului polonez a subliniat că PiS preia puterea executivă 'în circumstanțe excepționale' întrucât, cu sprijinul aliaților săi, formațiunea deține majoritatea absolută în ambele camere ale forului legislativ polonez. 'Este o responsabilitate imensă', a spus Andrzej Duda, asigurând noul guvern de sprijinul său total. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

2 Manipulare ordinară a nevestei lui Cataramă / Dr. Adina Alberts, despre legea carantinei: „Nicolae Ceauşescu ar …

3 Epidemiologul Molnar Geza: Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni. Nu se impune o nouă izolare

4 „Adio, Grecia! Nu mai mergem în viața noastră!” Revoltă pe forumuri, după ce Grecia a decis să suspende tempor…

5 VIDEO Zeci de vedete și influenceri au petrecut fără măști și distanțare la inaugurarea Hotelului Novum din Ol…